U trendu

Anjes rekonstruisala vladu, smenila svoje kritičare

LA PAZ – Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes rekonstruisala je vladu, a smenjeni su ministri koji su kritikovali njenu odluku da se kandiduje na novim predsedničkim izborima u maju.

Anjes je predstavila novi kabinet, nakon što su svi dosadašnji članovi vlade podneli ostavke na njen zahtev, ali su svi ministri, osim njih troje, ponovo postavljeni na ceremoniji u zgradi vlade, na kojoj je predsednica negirala navode da je zemlja u krizi.

„Promene u kabinetu su bile neophodne da bismo bili apsolutno sigurni da svi članovi tima rade zajedno i da su posvećeni poštenom i transparentnom upravljanju na dobrobit građana Bolivije“, rekla je Anjes.

Niz kritka na račun konzervativne bivše senatorke, koja je postala predsednica tokom političkog vakuma nakon ostavke Eva Moralesa, izrečeno je kada je saopštila da namerava da se kandiduje na izborima 3. maja, prenosi Rojters.

Tri smenjena ministra rukovodila su resorima ruralnog razvoja, obrazovanja i komunikacija.

Bivša ministarka komunikacija Roksana Lisaraga kritikovala je Anjes, za koju je rekla da je okružena malom grupom političara koji žele da ostanu na vlasti, umesto da garantuju neutralnost privremene vlade.

„Mi smo preuzeli vlast da bismo vratili demokratiju uoči novih izbora“, rekla je Lisaraga, ističući da kandidatura Anjes predstavlja izdaju širokog narodnog protesta protiv Moralesa nakon izbora 20. oktobra, koji su doveli do njegove ostavke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar