Aselborn: Fronteks možda i na granicama Srbije i Makedonije

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je da bi pogranična agencija Evropske unije „Fronteks“ mogla da bude raspoređena čak i državama koje nisu članice Unije poput Srbije i Makedonije.

Pored toga, Aselborn je u izjavi za nemački radio „Dojčlandfunk“ rekao i da bi članice EU koje se ne nalaze na spoljnim granicama Unije trebalo da pruže veću pomoć pograničnim zemljama, preneo je Rojters.

Foto: Beta

Foto: Beta

Evropska komisija želi da bude usvojen propis koji bi omogućio da pripadnici nove Evropske agencije za granice i obalsku stražu budu poslati na granice neke članice bez pristanka te članice, što je sada neophodno.

Komisija će danas na sastanku šefova diplomatije EU u Briselu predložiti da se broj pripadnika Fronteksa poveća za čak šest puta u odnosu na sadašnji broj.

Aselborn je rekao da bi bilo moguće da se pripadnici Fronteksa postave i u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

„Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji, na primer, a sada nije moguće da Fronteks pomogne u tim zemljama, ali će se to promeniti“, istakao je šef diplomatije Luksemburga, čija zemlja trenutno predsedava Unijom.

Aselborn je izrazio mišljenje i da će Fronteks imati zadatak i da ostvari da deportacije postanu mnogo efikasnije nego do sada.

On je istakao i da će „šengenska zona“ opstati samo ako budu zaštićene spoljne granice EU.

„Neće nam Kinezi ili Rusi slati ljude da kontrolišu naše granice, to moraju da budu Evropljani… a rekao bih i da zemlje koje se ne nalaze na spoljnim granicama moraju da budu mnogo uključenije“, naveo je luksemburški zvaničnik.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar