Aselborn: Fronteks možda i na granicama Srbije i Makedonije

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je da bi pogranična agencija Evropske unije “Fronteks” mogla da bude raspoređena čak i državama koje nisu članice Unije poput Srbije i Makedonije.

Pored toga, Aselborn je u izjavi za nemački radio “Dojčlandfunk” rekao i da bi članice EU koje se ne nalaze na spoljnim granicama Unije trebalo da pruže veću pomoć pograničnim zemljama, preneo je Rojters.

Evropska komisija želi da bude usvojen propis koji bi omogućio da pripadnici nove Evropske agencije za granice i obalsku stražu budu poslati na granice neke članice bez pristanka te članice, što je sada neophodno.

Komisija će danas na sastanku šefova diplomatije EU u Briselu predložiti da se broj pripadnika Fronteksa poveća za čak šest puta u odnosu na sadašnji broj.

Aselborn je rekao da bi bilo moguće da se pripadnici Fronteksa postave i u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

“Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji, na primer, a sada nije moguće da Fronteks pomogne u tim zemljama, ali će se to promeniti”, istakao je šef diplomatije Luksemburga, čija zemlja trenutno predsedava Unijom.

Aselborn je izrazio mišljenje i da će Fronteks imati zadatak i da ostvari da deportacije postanu mnogo efikasnije nego do sada.

On je istakao i da će “šengenska zona” opstati samo ako budu zaštićene spoljne granice EU.

“Neće nam Kinezi ili Rusi slati ljude da kontrolišu naše granice, to moraju da budu Evropljani… a rekao bih i da zemlje koje se ne nalaze na spoljnim granicama moraju da budu mnogo uključenije”, naveo je luksemburški zvaničnik.

(Tanjug)

Ostavite komentar