U trendu

Austrija zabrinuta zbog situacije u Rumuniji

BEČ – Parlamentarne političke partije u Austriji zabrinute su zbog stanja u Rumuniji, a pojedine traže i nove izbore u toj zemlji.

„Lista Pic“ zatražila je raspisivanej pevremenih izbora u Rumuniji nakon demonstracija protiv aktuelnih vlasti. „Podrzavamo proteste i time zahtev za novim izborima“, rekao je šef frakcije u parlamentu Volfgang Cingl u izjavi agenciji APA.

On traži i reformu pravosuđa, kako bi se ukinule sve mere koje sprečavaju borbu protiv korupcije.

Cingl smatra da bi E trebalo da deluje na vlasti u Bukureštu, jer će ta zemlja od početka godine preuzeti predsedavanje Uniji.

„Novoizabrana vlada bila bi svakako bolje u stanju da predsedava EU i s tim vezane zadatke“, naglašava on.

Socijaldemokratska partija (SPO) ocenila je da je stanje u Bugarskoj nakon nasilja policije, pretnji protiv novinara i sporne reforme pravosuđa, zabrinjavajuća.

„Postoji opasnost da se prelije razvoj koji trenutno posmatramo u Mađarskoj i Poljskoj“; istakao je poslanik SPO u Evropskom parlamentu Jozef Vajdenholcer.

Vladajuće Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) pozvale su socijaldemokrate da utiču na svoje partijske drugove u Rumuniji i pozovu ih na prekid daljeg krvprolića.

„Nakon nasilnog delovanja njihove sestrinske stranke u Rumuniji protiv demonstranata i novinara socijaldemokrate samo ćute“; kritikovao je genenralni sekretar OVP Karl Nehamer.

On je naglasio da lider SPO Kristijan Kern i raniji kancelar Alfred Guzenbauer treba da utiču kako bi Socijaldemokratska partija Evrope (SPE) osudila vlast u Rumuniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.