Biskupi: Ustavne reforme vode Venecuelu u u vojnu diktaturu

Katolička crkva u Venecueli saopštila je danas da ustavne reforme koje planira levičarska vlada predsednika Nikolasa Madura kao odgovor na sadašnju političku krizu, tu državu pretvaraju u „vojnu diktaturu“.

Plan „će biti nametnut silom i njegov rezultat će biti takav da će ustavni status biti dodeljen vojnoj, socijalističkoj, marksističkoj i komunističkoj diktaturi“, rekao je na konferenciji za novinare šef venecuelanske Biskupske konferencije Dijego Padron, prenosi AFP.

Crkva je već dugo u zaoštrenim odnosima sa predsednikom Venecuele, koji je pod pritiskom opozicije i međunarodne zajednice da održi preuranjene izbore.

Kako je Rojters prethodno preneo, venecuelanska opozicija planira da organizuje nezvanični referendum krajem meseca povodom kontroverznog plana predsednika Madura da promeni ustav preko nove Ustavotvorne skupštine.

Prema opozicionim izvorima, koalicija Demokratsko jedinstvo će organizovati glasanje 16. jula, dve nedelje pre planiranih izbora 30. jula koji se organizuju na predlog Madura za formiranje Ustavotvorne skupštine, koja bi imala ovlasćenja da promeni ustav.

Opozicija desnog centra optužuje Madura da manevrše kako bi ostao na vlasti uprkos njenim zahtevima za glasanjem o njegovoj smeni.

Oni ga takođe optužuju za veliku ekonomsku krizu koja u toj zemlji vlada, dok Maduro navodi da je politička kriza zavera koju podržavaju SAD.

U protekla tri meseca u protestima koji se u Venecueli oorganizuju protiv Madurove vlade, u sukobima demonstranata i policije poginula je 91 osoba, povređeno je više od 1.000, a uhapšeno više od 3.000 ljudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike