Brazilski predsednik traži obustavu istrage protiv njega

Brazilski predsednik Mišel Temer pozvao je danas Vrhovni sud da obustavi istragu protiv njega zbog navodne korupcije i opstrukcije pravosuđa, zatraživši da se proveri autentičnost snimka koji je uzet kao ključni dokaz protiv njega.

On je rekao da je audio snimak na kojem se čuje kako razgovara o podmićivanju jednog političara montiran, prenosi AFP.

Temer i senator Aesio Neves nalaze se među osobama „koje su pokušale da spreče napredak istrage“, naveo je tužilac koji je juče objavio da je protiv predsednika podignuta optužnica.

Vrhovni federalni sud otvorio je istragu o optužbama da je Temer odobrio pokušaj podmićivanja jednog svedoka u velikoj istrazi o korupciji koja se vodi u Brazilu, objavio je ove nedelje list „Globo“ pozivajući se na navode uticajnog biznismena Džozela Batiste.

Temer je odbacio pozive da podnese ostavku, navodeći da će se boriti protiv optužbi.

On je ranije priznao da se sastao sa Batistom u martu, ali je negirao navode da je nastojao da spreči svedočenje predsednika parlamenta Eduardo Kunja, prenosi Rojters.

Kako je preneo „Globo“, Batista je navodno snimio razgovor sa Temerom o tome da treba podmititi Kunju, ali list ne navodi šta je Kunja tražio zauzvrat.

Kunja, nekada uticajan član Temerove vladajuće stranke, prethodno je tvrdio da ima kompromitujuće informacije o političarima koji se dovode u vezu sa korupcionaškim skandalom u državnoj kompaniji Ptetrobras.

„Globo“ prenosi da su Batista i njegov brat snimke predali tužilaštvu kako bi dobili sporazum o priznanju krivice.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike