U trendu

Celodnevni program otvaranja Pelješkog mosta

ZAGREB – Svečano otvaranje Peljeskog mosta, jednog od najznačajnijih infrstrukturnih projekata, koji će povezati jug Hrvatske sa ostatkom države, planirano je za večeras, a počelo je od jutra bogatim programom, koji se odvija na obe strane – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Predviđeno je da svečano otvaranje traje oko sati i po, a nastupiće, između ostalih, Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne grupe, kulturno-umetnička društava, pevači.

Za završnicu je najavljen vatromet kada će mostom proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera i automobil koji „gradi“ proslavljeni automobilistički as Niko Pulić.

Redovan saobraćaj Pelješkim mostom krenuće u ponoć.

Tokom svečanog otvaranja predviđeno je obraćanje video porukom kineskog premijera Li Kećjanga, predsednika i premijera Hrvatske, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Otvaranje mosta moći će da prate i građani Zagreba preko 20 ekrana koji su postavljeni na više mesta u gradu.

Program otvorenja mosta u Brijesti počeo je jutros nastupom mažoretkinja.

Most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eifelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 miliona evra ili 85 odsto troškova, a njegova izgradnja je trajala 10 godina.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dve trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Most je dugačak 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.