Direktor Zoo vrta: Morali smo da ga ubijemo

Direktor Zoološkog vrta u američkom gradu Sinsinatiju Tejn Mejnard stao je danas u odbranu odluke da se ubije gorila kako bi se zaštitio četvorogodišnji dečak, ističući da je “lako biti general posle bitke”.

Specijalni interventni tim zoološkog vrta je, iz straha za bezbednost dečaka koji je preskočio ogradu i upao u ograđeni prostor za gorile, ubio 17-godišnjeg gorilu Harambea, prenela je agencija AFP.

Na video snimcima koje su snimili posetioci zoo-vrta se vidi kako je gorila uglavnom zaštitnički nastrojen prema detetu, ali ga u nekim trenucima vuče kroz plitki jarak.

Mejnard ističe da je gorila bio uznemiren i dezorijentisan zbog gungule koja je trajala desetak minuta nakon što je dečak upao u prostor za gorile.

On je naveo da je Harambe bio sposoban da zdrobi kokosov orah jednom rukom i da nema sumnje da je dečakov život bio u opasnosti.

“Stojimo iza svoje odluke”, istakao je Mejnard i ponovio da bi dečak bio još više ugrožen da su pokušali da ispale strelicu za uspavljivanje u gotovo 200 kg tešku gorilu, jer to sredstvo ne bi počelo da deluje odmah.

Mejnard navodi da je istraga pokazala da je dečak prvo preskočio ogradu visoku gotovo jedan metar, zatim prešao deo sa grmljem visokim 1,2 metra, a zatim pao 4,5 metara u plitak jarak. Dete je posle incidenta prebačeno u bolnicu i pušteno kući isti dan.

Mejnard ističe da je zoo-vrt i dalje bezbedan za svoje posetioce, kojih ima oko 1,6 miliona godišnje, ali je dodao da je u toku revizija bezbednosnih mera.

U danima posle incidenta je veliki broj građana na društvenim mrežama izrazio svoje nezadovoljstvo zbog ubistva pripadnika zaštićene vrste, pa je tako na Fejsbuku otvorena strana pod nazivom “Pravda za Harambea”.

Direktor zoo-vrta u Sinsinatiju navodi da mnogi posetioci ostavljaju cveće pred ogradom ograđenog prostora za gorile i da se raspituju kako mogu da doprinesu zaštiti gorila u njihovom prirodnom staništu.

(Tanjug)

Da li je gorila morao da umre?

Ubistvo gorile u zoološkom vrtu u Sinsinatiju nakon što je četvorogodišnji dečak upao u njihovo stanište izazvalo je burnu reakciju na društvenim mrežama, prenose mediji.

Mnogi navode da Harambe nije morao da umre, jer nije nameravao da povredi dečaka. Osim toga, korišćen je i haštag #JusticeForHarambe.

Drugi ističu da bi roditelji dečaka trebalo da budu odgovorni jer nisu brinuli o svom detetu pa se zbog njih dogodio incident, piše BBC.

„Veoma je tužno što je ugrožena životinja morala da umre zbog nemarnih roditelja“, glasi jedan od komentara.

Iz zoološkog vrta kažu da su ubili gorilu nakon što je zgrabio i vukao dečaka.

Kako navode, preduzeli su nešto protiv gorile od 180 kilograma kada je situacija postala opasna po život.

„Zašto zoološki vrtovi nemaju sredstva za smirenje koja odmah deluju? Prvo ona dva lava, sada ovo“, navodi drugi komentator.

Ostavite komentar