najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danas sastanak Keri-Lavrov, tema Sirija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas i sutra u Ženevi u pokušaju da postignu dogovor o saradnji u Siriji, saopšteno je iz Moskve, javlja AFP.

Dvojica diplomata su pristala na sastanak tet-a-tet nakon što su telefonskim putem „razradili preostale detalje eventualnog sporazuma“ o borbi protiv džihadista i podsticanju mirovnog procesa u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je, takođe, oštro kritikovao nove američke sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, naglasivši da se time ometaju zajednički napori dveju strana „uključujući one usmerene na rešavanje regionalnih sukoba“, navodi se u saopštenju.

Rusija i SAD, koje se bore na suprotnim stranama u petogodišnjem ratu u Siriji, proteklih nedelja nastoje da postignu dogovor kako bi obnovile primirje na terenu i koordinisale udare na Islamsku državu i druge džihadiste, podseća francuska agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama razgovarali su u ponedeljak na marginama samita G20 u Kini, ali nisu uspeli da premoste razlike u stavovima.

Rusija sprovodi vazdušnu kampanju podržavajući sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok SAD podržavaju pobunjeničke grupe koje se bore da ga zbace sa vlasti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike