U trendu

Danas svetski „MarÅ¡ za nauku“

IstraÅŸivači i naučnici Å¡irom sveta danas demonstriraju za veće priznanje svog rada, a kao povod navode stavove nove američke administracije, pogotovo predsednika SAD Donalda Trampa.

Inicijatori „MarÅ¡a za nauku“ tvrde da Tramp, koji smatra da je ljudski faktor na klimatske promene minimalan, ignoriÅ¡e poznate naučne činjenice.

Jedan od osnivača pokreta Kerolajna Vajnberg je predlog da se demonstrira za nauku najpre iznela na društvenim mreşama, nakon čega je za kratko vreme prikupila veliki broj pristalica.

Ona tvrdi da je cilj protesta zalaganje za budućnost naÅ¡e planete a, kako dodaje „ako to nije razlog za borbu, onda ne znam Å¡ta je“, prenosi DW.

Robet Jang, istraÅŸivac sa Univerziteta Zapadna Karolina smatra da demonstracije neće uticati na predsednika Trampa, već da naučnici moraju da svoje poruke unesu u narod i da u ličnom dijalogu ukaÅŸu na probleme“, te da to posebno treba raditi na seoskim područjima, gde ÅŸivi mnogo „skeptika“ koji su vaÅŸna biračka grupa.

Predsednica međunarodne mreÅŸe „Za dan Zemlje“, Ketlin RodÅŸers, priključila se timu Vajnbergove. Njena organizacija sa sediÅ¡tem u VaÅ¡ingtonu je, kako kaÅŸe, sa velikom zabrinutošću pratila „radikalne stavove“ nove vlade SAD prema nauci i tehnici.

„Sve je viÅ¡e optuÅŸbi na račun naučne zajednice“ kaÅŸe RodÅŸersova i dodaje da se na naučnike u SAD digla povika da su neozbiljni ili politički pristrasni.

Ona smatra da su demonstracije „MarÅ¡ za nauku“ značajna reakcija zabrinutih naučnika i građana i da je najbolje da se on odrÅŸi na Dan Zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.