najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Deca rudari ginu kopajući kobalt za baterije

Dečiji rad, pogibije, zagađenje i oboljenja deo su svakodnevice rudara koji na nalazištima u Kongu kopaju kobalt, najskuplju sirovinu neophodnu za proizvodnju baterija za pametne telefone, laptopove i električne automobile.

Oko 100 hiljada rudara, uključujući i decu, radi u opasnim uslovima, nemajući čak ni zaštitni šlem, piše Vašington post.

Za kopanje kobalta duboko pod zemljom koriste ručne, a ne industrijske alate, što su potvrdili radnici, zvaničnici, kao i dokazi koje je Vašington post našao tokom posete udaljenim rudnicima, prenosi RTS.

Rudari rade i po ceo dan i noć, a spavaju u podzemnim tunelima, rekao je jedan rudar američkom listu.

Pogibije se dešavaju redovno, kažu rudari, ili izgleda da samo masovne žrtve nađu put do retkih lokalnih medija, prenosi RTS pisanje Vašington posta.

Ta saznanja dovode u pitanje navode korporacija da su spremne da primete kršenje ljudskih prava i dečiji rad u svom lancu snabdevanja, a malo je onih koji prate odakle dolazi kobalt koji koriste.

Kongo je jedna od najsiromašnijih država na svetu, istovremeno je i jedna od najbogatijih nalazištima minerala, koja je jedan naučnik nazvao “geološkim skandalom”.

Rudari snabdevaju velike kompanije, kao što je kineska “Kongo dong feng internešenel majning” koja godinama snabdeva najveće svetske proizvođače litijum-jonskih baterija, koje se nalaze u aparatima kao što je “ajfon” američkog “Epla”.

Predsednik kineskog giganta Čen Hong Liang je rekao da kompanija nikada nije ispitivala kako se njeni minerali nabavljaju, uprkos tome što su deceniju prisutni u Kongu.

“To je naš propust”, rekao je Čen u intevjuu u kojem je prvi put javno komentarisao ovu temu.

U “Eplu” su potvrdili da se u njihovim baterijama nalazi kobalt iz Konga i najavili da će povećati nadzor nad nabavkom kobalta.

U kompaniji “Samsung SDI”, velikom proizvođaču baterija, kažu da koriste kobalt iz te afričke zemlje, ali da on ne dolazi od velike kineske kompanije.

Zvaničnici u Kongu kažu da je Vlada previše siromašna da se izbori sa ovim problemom.

Kompanije verovatno neće napustiti tu zemlju, jer je, piše Vašington post, “svetu potrebno ono što Kongo ima”.

Oko 60 posto kobalta u svetu potiče iz Konga, haotične zemlje sa dugom istorijom strane eksploatacije njenih prirodnih resursa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike