najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Direktor FBI zabrinut zbog “terorističke dijaspore”

Direktor FBI Džejms Komi izjavio je danas u Kongresu da su policija i obaveštajne agencije i dalje veoma zabrinute zbog mogucnost da pripadnici ekstremističkih milicija iz Sirije i Iraka odu u druge zemlje kako bi vršili terorističke napade.

On je rekao da je broj Amerikanaca koji idu u Siriju da se bore za Islamsku državu (IS) znatno smanjen prošle godine, ali da će, kako takozvani kalifat bude uništavan, mnogi ekstremisti iz zapadnih zemalja koji su već tamo, napustiti region i početi da predstavljaju novu pretnju.

“U narednih dve do pet godna biće formirana teroristička dijaspora kakvu nikada dosada nismo videli”, rekao je Komi u izlaganju pred Odborom Senata za unutrašnju bezbednost i pitanja vlade, prenosi AP.

Pored Komija na sednici posvećenoj pretnjama po nacionalnu bezbednost 15 godina posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, govorili su i sekretar za unutrasnju bezbednost Džeh Džonson i direktor nacionalnog Protivterorističkog centra Nikolas Rasmusen.

Rasmusen je rekao da pored ekstremista IS, vladu birnu i sposobnosti i ambicije Al Kaide i njihovih derivata.

Džonson je rekao da su terorističke pretnje evoluirale od napada kojima upravljaju terorističke organizacije do napada inspirisanim teroristima kojima bi mogli pribeći pojedinci koji žive u SAD a koji su se sami radikalizovali.

Prema njegovim rečima, obaveštajcima i policiji je teško da preduprede napade insipirsane terorizmom i napade koje organizuju teroristi jer o njima nema ili ima veoma malo informacija pre nego što se dogode.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike