U trendu

Dramatican skok, pa stabilizacija cena na visokom nivou

BEČ – Ovu sedmicu u Austriji je zabeležen ogroman skok cene goriva na benzinskim pumpama, što je šokiralo vozače.

Tako je cena benzina i dizela dostigla najpre dva evra po litri, što je već bila granica za koju se verovalo da je vrhunac poskupljenja usled dešavanja u Ukrajini.

Međutim, cena je potom nastavila da raste, pa je za samo jedan dan cena goriva na benzinskim pumpama „skočila“ za 40 centi po litri, i to dva puta zaredom.

Najpre je dostignuta cena od 2,5 evra, a potom i tri evra za litar na pojedinim pumpama u Austriji.

Za vikend se cena naftnih derivata smirila i stabilizovala, ali na visokom nivou, pa dizel košta nešto više od dva evra po litru, dok se benzin može naći i za manje od dva evra.

Rast cene nafte na svetskim tržištima poremetio i odnos dizela i benzina, jer je dizel do sada uvek bio jeftiniji na pumpama, zbog manjeg poreza.

Prema rečima Jelene Konikovac, zaposlene na jednoj većoj bečkoj pumpi, cene goriva su kod njih prethodnih dana oscilirale, od 2,59 evra za litar, do 2,02 evra po litru dizela.

Ona pojašnjava da je zakonski regulisano i omogućeno pumpama da svakog dana u podne odrede cene, a onda u naredna 24 sata ne smeju da ih povećavaju, odnosno cene mogu samo da budu niže.

“Kako će se dalje situacija odvijati, to niko ne može ni da predvidi, niti da zna. Vladamo se i mi ovde onako kako se ponašaju svi u svetu”, rekla je ona za Tanjug.

Povećanje cene goriva udar je na džep svih koji voze, ali posebno su pogođeni taksisti, a jedan od njih, Radomir Milosavljević kaže da situacija uopšte nije laka, ali da oni moraju da rade svoj posao, da voze, i kakva god da je cena – moraju da toče gorivo.

“Kupovao sam ovih dana i ono najskuplje i po srednjim cenama, mi bez goriva ne možemo da radimo”, rekao je on za Tanjug.

Kaže i da taksisti preko svoje centrale dobijau spisak benzinskih pumpi sa jeftinijim gorivom, što je za sada jedini vid pomoći, a na pitanje šta bi država mogla da uradi kako bi im olakšala situaciju, on kaže da je „to pitanje od milion dolara“.

„Država verovatno ima insturmente da nešto uradi, ali se to čeka”, rekao je.

Milosavljević je dodao i da taksisti moraju da imaju budućnost, jer ne mogu tek tako da “nestanu”, zbog ove krize, a kako će to izgledati u praksi, tek će se videti.

Dodaje da i sam oseća poskupljenja, ne samo goriva, već i hrane, ali da – mora da se živi.

“Moramo da kupimo šta nam treba, da platimo gas i struju… Da li može da se živi od plate? Uvek knap, ali može”, rekao je ovaj bečki taksista.

Zbog drastičnog skoka cene goriva, koja je, u poređenju sa prošlom godinom gotovo dvostruko veća, sve je više političara i organizacija koje traže delovanje države, kako bi se rasteretili građani.

Tako se zahteva smanjenje ili privremeno ukidanje PDV-a, ili poreza na naftu, što bi cenu smanjilo zasigurno za 40 centi ili više.

Austrijski kancelar Karl Nehamer zakazao je za danas posle podne, zbog rasta cene energenata, sastanak sa predstavnicima energetske privrede.

Postoji problem i u vezi sa gasom, jer su mnogi operatori počeli da raskidaju stare ugovore koji su potrošačima na određen vremenski period garantovali cene, zato što su zbog rasta cene na svetskom tržištu, ti ugovori postali veliki teret za operatore.

Za sada, cene prehrambenih proizvoda u Austriji nisu drastično skočile, ali su primetna manja povećanja.

Nema ni nestašica prehrambenih proizvoda, ali zato postoje duža čekanja na druge proizvode, od automobila do nameštaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.