U trendu

Džonson pozvao torijevce da podrže sporazum pred parlamentom

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson pozvao je poslanike svoje Konzervativne stranke da podrže trgovinski sporazum sklopljen sa EU kada dođe pred parlament, dok su vlada i EU objavile čitav tekst dokumenta nedelju dana pre nego što bi trebalo da stupi na snagu.

Džonson je pozvao svoje torijevce da podrže sporazum i rekao da je on ispunio svako od načela stranke, kao i da se sete šta javnost želi, prenosi Gardijan.

Uz podršku laburista, dogovor će najverovatnije biti usvojen, ali premijer želi da pridobije Evropsku istraživačku grupu za pritisak, koja želi jasan raskid sa EU. Grupa je rekla da će ponovo sazvati advokatsku komisiju koja je 2019. godine proučila sporazum o povlačenju Tereze Mej, da ispita novosklopljeni dogovor, pre nego što odluči da li će ga podržati, navodi list.

Predsedavajući ove komore je rekao da je analiza sporazuma trenutno u toku.

U porukama poslatim svojim sledbenicama, Džonson je rekao da je siguran da će sporazum proći nemilosrdnu pravnu kontrolu advokatske komisije.

Trgovinski sporazum, napisan na više od 1.250 stranica, naći će se pred britanskim poslanicima u sredu, dan pre nego što istekne tranzicioni period posle Bregzita.

Članice EU su najavile da će formalno podržati sporazum u roku od nekoliko dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.