U trendu

EK: Zapadni Balkan je prioritet za Evropsku komisiju

BRISEL, 13. novembra ( Tanjug) – Evropski komesari sa sastanka u Briselu poručili su danas da je Zapadni Balkan prioritet Evropske komisije i pozvali na veće prisustvo i agažaman Komisije na Zapadnom Balkanu.

”Proširenje je ključna politika EU i da predstavlja geostratešku investiciju u mir, demokratiju, napredak, sigurnost i stabilnost u Evropi”, rečeno je u Evropskoj komsiji.

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han na redovnom sastanku svih komesara obavestio je članove Evropske Komisijie o dešavanjima u oblasti procesa proširenja nakon oktobarskog sastanka EU lidera, a uoči ministraske rasprave na Savetu za opšte poslove, planirane za 19. novembar.

”Zapadni Balkan jeste prioritet Evropske komisije i naša saradnja bi morala da bude produbljena, kako bi bila usklađena sa sve širim zajedničkim interesima građana Evrope i zemalja kandidata”, izjavila je portparolka Komisije Mina Andreeva.

Andreeva navodi da su se EU komesri složili da, u skladu sa svojom snažnom posvećenošću regionu, moraju mnogo više da budu na terenu i da se angažuju u radu sa zapadnobalkanskim partnerima.

Ona je najavila da će sledeće nedelje komesari za unutrašnja pitanja i pravdu Dimitris Avramopulos i Vera Jurova učestvovati u Skoplju na ministarskom sastanku EU Zapadni Balkan gde će razgovarati o saradnji u oblasti migracija, upravljanja granicama i borbe protiv terorizuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.