U trendu

Erdogan: Turska ne podržava spoljašnja mešanja u Južnoj Americi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, posle sastanka sa venecuelanskim kolegom Nikolasom Madurom, da njegova zemlja ne podržava nikakve intervencije spolja u Južnoj Americi.

Erdogan i Maduro nadgledali su potpisivanje pet sporazuma o saradnji o avio-linijama, turizmu, kulturi, agrokulturi i međunarodnom kriminalu.

Oni su, prema rečima turskog lidera, razgovarali o načinima produbljivanja ekonomskih i energetskih veza i ispitivali šanse za saradnju u vojnoj industriji, prenosi AP.

Madurova poseta Turskoj, koja je i prva poseta venecuelanskog predsednika toj zemlji, dogodila se u vreme kada SAD pojačavaju sankcije ovoj južnoameričkoj državi i sve veće političke krize u Venecueli dok se ta država bori sa inflacijom i nestašicom.

Američki predsednik Donald Tramp je u avgustu izjavio da neće isključiti opciju vojne akcije protiv Venecuele kao odgovor na politički haos u koji tone ta država, podseća američka agencija.

„Verujem da ne postoji sila koja je iznad volje naroda i mi mislimo da u većini slučajeva spoljašnje intervencije samo produbljuju probleme“, rekao je Erdogan stojeći pored Madura.

On je dodao da se nada da će uz „smirenost, dijalog i kompromis“ što je pre moguće videti kraj „teškog perioda“ kroz koji Venecuela prolazi.

Venecuelanski predsednik rekao je da se nada otvaranju „nove ere“ u odnosima sa Turskom i da pozdravlja planove za širenje direktnih letova između Istambula i Karakasa.

Na zahtev Madura, Turska će izgraditi džamiju u Karakasu, venecuelanskoj prestonici, kao i kulturni centar, rekao je Erdogan.

Madurova poseta Turskoj usledila je nakon njegove posete Rusiji i Belorusiji gde je sa zvaničnicima razgovarao o širenju vojnih veza sa bivšim sovjetskim državama, napominje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.