U trendu

Eritreja pustila iz zatvora Jehovine svedoke

ASMARA – Eritreja je pustila iz zatvora 28 pripadnika verske zajednice Jehovinih svedoka nakon što su odlsužili zatvorske kazne u trajanju i do 26 godina, navodi se u saopštenju ove tajednice u koje je Rojters imao uvid.

U svojoj izjavi, Jehovini svedoci su naveli da je 28 njihovih pripadnika koji su zatvoreni u Eritreji oslobođeni 4. decembra nakon izdržavanje kazne u rasponu od pet do 26 godina i dodaje da je još 24 njih ostalo u zatvoru.

„Eritreja hapsi i zatvara Jehovine svedoke i druge bez suđenja ili formalnih optužbi. Nekoliko zatvorenika su muškarci koji su odbili da služe vojsku po prigovoru savesti. Međutim, većina – uključujući žene i starije osobe – zatvaraju se zbog verskih aktivnosti ili iz neobjašnjenih razloga“, kaže se u saopštenju.

Predsednik Eritreje Isajas Afevorki je 1994. potpisao dekret za oduzimanje državljanstva članovima ove verske zajednice zbog njihovog prigovora savesti na služenje vojnog roka.

U Eritreji je regrutacija obavezna.

Nakon donošenja te uredbe, pripadnici Jehovinih svedoka podvrgnuti su pritvoru, mučenju i drugom uznemiravanju u Eritreji,kako bi se primorali da se odreknu svoje vere, navodi se prema izveštajima grupa i međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Prošle godine Hjuman rajts voč (HRW) optužio je Eritreju da nastavlja sa prisilom hiljade učenika i nastavnika na neodređeno služenje vojnog roka. Mirovni sporazum koji je ova zemlja sklopila 2018.godine sa najvećim neprijateljem Etiopijom mogao bi da okonča ili smanji ovu prisilnu regrutaciju u zemlji, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.