EU u depresiji posle izbora Trampa

Posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, Evropska unija „skoro depresivno“ čeka neizbežno – preoblikovanje posleratne političke strukture Evrope, kolaps modela liberalne demokratije i uspostavljanje onoga što Le Pen, Orban i Vilders zovu „novi svetski poredak“, piše danas slovenački list Večer.

„Igrajući na kartu koja za cilj ima da izazove antimigrantsku, antievropsku i antiestablišment reakciju, ekstremni političari nikada ranije nisu imali toliko samopouzdanja“, navodi se u tekstu u kojem se govori o depresiji EU nakon izbora Trampa za predsednika.

List ocenjuje da bi bilo prekasno ako bi nakon Bregzita i dolaska Trampa na čelo SAD, lideri EU uspeli da pronađu političku volju za samorefleksiju na temu zašto se EU našla u „slepoj ulici“, kada čak i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans misli da će možda propasti projekat EU.

Jedina stvar, navodi taj list, oko koje je EU uspela nedavno da se prilično brzo ujedini bila je postkrizna matrica štednje za rezoluciju o nacionalnim ekonomijama koja je, ocenjuje Večer, danas stvorila plodno tlo za uspeh ekstremnih političara, prenosi STA.

Zbog toga potraga za novim jedinstvom i novim akcionim planom može biti iluzija za EU, navodi list iz Maribora, ali poručuje da bi to bilo vredno pokušaja iako situcija daje malo nade.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike