U trendu

Evropa ima novu političku zvezdu: Ko je mladić koji je u kratkom roku zaludeo pola države?

Prerano je reći hoće li Zelena levica u Holandiji postati deo vlade po prvi put u istoriji, ali za 30-godišnjeg šefa političke stranke ‘GreenLeft’, Džesija Klavera, najmlađeg političara u Holandiji, ovo nisu loši izbori. Naime, njegova Zelena levica izašla je kao veliki ‘pobednik’ osvojivši 14 od 150 mandata u parlamentu. Pretekli su čak laburističku PvdA i postali najveća stranka levice.

Holandska Zelena levica oformljena je pre 25 godina i otada nezaustavljivo raste. Najveći uspeh postigla je zahvaljujući Klaveru, mladiću u farmerkama, ležernim majicama i zavrnutim rukavima, koji je prvi put izabran kao član parlamenta kada je imao samo 24 godine, a vođstvo nad strankom preuzeo je 2015. Od tada je pod nadimkom ‘Džesija’ okupio oko sebe 7000 novih članova, od kojih je gotovo polovina mlađa od 30 godina, prenosi Gardijan.

Njegov otac je Marokanac, majka poreklom Indonežanka, a ono što Klaver ističe jeste da je desničarski populizam protivnika Grita Vildersa veća pretnja holandskoj kulturi i tradiciji od svih muslimanskih migranata zajedno. U posljednje vreme levičarske stranke u Evropi vode žestoku borbu protiv naglog porasta radikalne desnice, a Vildres upravo ističe kako se protiv toga može boriti samo zalažući se za svoje ideale.

– Ono što bih želeo da poručim svim svojim prijateljima levičarima u Evropi: ne pokušavajte da glumite već zastupajte svoje principe i budite oštri u tome. Zalažite se za promigrantsku i proevropsku politiku. Dobro stojimo i možemo da zaustavimo populiste – kazao je Klaver, koji se u predizbornoj kampanji uglavnom obraćao mladima i obrazovanim ljudima.

Jesse Klaver wint volgens kijkers het Carrédebat

Gepostet von Edmond Sterk am Sonntag, 5. März 2017

Svoje sledbenike osigurao je harizmom putem društvenih mreža, sastanaka u gradskim dvoranama i završnih skupova poput onog u Amsterdamu, gde je došlo uživo da ga vidi više od 5000 ljudi, a isto toliko ga je pratilo putem Fejsbuka.

Zelena levica je profitirala nakon sloma PvdA, koju su glasači kaznili nakon serije nepopularnih mera koje su doneli kao deo vladajuće koalicije, poput podizanja starosne granice za odlazak u penziju i ukidanja nekih pogodnosti. Za njih su glasali i birači zabrinuti za klimatske promene, a Zelena levica fokusirala se u kampanji i na obnovljivu energiju kao i društvenu jednakost.

– Bogati su sve bogatiji, siromašni siromašniji, a ljudi na dnu te lestvice su zaboravljeni. Druga stvar na redu je klima. Ovo više ne smemo da trpimo – zaključili su.

Dit is niet het eindpunt, maar het beginpunt van onze beweging. Bedankt voor je stem.

Gepostet von Jesse Klaver am Mittwoch, 15. März 2017

Budući da je holandska politička scena vrlo fragmentirana, Klaver se pre izbora nadao da će osvojiti dovoljno mesta u parlamentu kako bi pomogao da se oformi vlada bez Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), konzervativno-liberalne stranke, čiji je čelnik premijer Mark Rute, pobednik parlamentarnih izbora održanih u sredu.

Klaver insistira kako bi to još uvek trebala da bude opcija, s obzirom na njihove dobre rezultate, iako je zaključio da je holandska politička scena sada ‘veoma komplikovana’, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.