U trendu

Evropol: Zaplenjeno 5,4 miliona cigareta, uhapšeno 30 lica

HAG – U međunarodnoj policijskoj operaciji uhapšeno je 30 članova organizovane kriminalne grupe koja je u Evropi prodavala milione nelegalnih cigareta i izvršila više nasilnih pljački.

Ukupno 94 tone duvana i 5,4 miliona cigareta uklonjeno je iz prometa kao rezultat policijske akcije u kojoj su učestvovale Holandija, Poljska i Evropol.

Operacija pod šifrovanim nazivom „Pitbul“ sprovedena je u dve faze u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMPACT).

Tokom prve akcije „rasturene“ su dve ilegalne fabrike u holandskim gradovima Šhaijik i Herlen, sa proizvodnim kapacitetom od preko milion nelegalnih cigareta dnevno, što je predstavljalo po danu i po fabrici poreski gubitak od preko 243 000 evra, saopštio je Evropol.

Na licu mesta uhapšeno 21 lice, poljski i ukrajinski radnici u nelegalnoj fabrici i zaplenjeno 5,4 miliona falsifikovanih cigareta, zajedno sa 40 tona sirovog duvana i 800 kilograma duvana za nargile.

U Poljskoj je prošle nedelje sprovedena druga faza policijske akcije, usmerena protiv vođa ove kriminalne bande i tom prilikom uhapšeno je devet osoba i zaplenjeno 54 tone duvana, zajedno sa mašinama koje se koriste za proizvodnju cigareta.

Policajci su zaplenili i vatreno oružje, lažne policijske uniforme, uređaje za radio komunikaciju i ometače signala,a prema prvim procenama, zbog rada ove kriminalne bande, gubitak u poljskom budžetu procenjuje se na više od 11 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.