U trendu

Francuska traži hitne konsultacije SBUN zbog civila u Alepu

Francuska je danas zatražila hitni sastanak iza zatvorenih vrata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o evakuaciji civila iz sirijskog grada Alepa i planovima za dopremanje humanitarne pomoći.

To je objavio AFP pozivajući se na diplomatske izvore, dok je Rojters naveo da je imao uvid u zahtev zvaničnog Pariza da zvaničnici zaduženi za humanitarnu pomoć izveste 15-člano telo UN „o modalitetima evakuacije civila i isporuci humanitarne pomoći istočnom Alepu“.

Ranije danas francuski predsednik Fransoa Oland optužio je Rusiju da snosi odgovornost za događaje u Alepu, tvrdeći da je Moskva prekršila obećanje da će pomoći civilima u tom sirijskom gradu.

„Stalno razgovaram sa Rusijom i Rusija daje obećanja koja ne ispunjava. Sada je vreme da zaključimo primirje“, rekao je Oland novinarima po dolasku na samit EU u Briselu.

Prema njegovim rečima, EU ne može da ostavi žene, muškarce i decu pred bombardovanjem, kada im je bezbednost ugrožena i kada su tretirani na nedostojan način.

„Režimi koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara al Asada moraće da preuzmu odgovornost za ovu ekstremno ozbiljnu situaciju“, rekao je Oland, prenosi AP.

Sa druge strane, AFP je preneo izjavu republikanskog kandidata za predsednika Francuske Fransoa Fijona koji je rekao da pad Alepa označava neuspeh zapadne i naročito evropske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.