IS gubi teritorije – borbu prenosi u Evropu?

Lideri Islamske države priseljeni su da prihvate da će izgubiti samoproglašeni kalifat u Iraku i Siriji, a terorističke napade na Zapadu vide kao način za napredovanje džihada, tvrde strani borci koji napuštaju IS dok se ona suočava sa ofanzivom na Mosul i predstojećim napadom na Raku.

Ubistva pojedinih “najboljih” komandanata IS, podele i strah od izdaje doprineli su da ta teroristička organizacija stalno gubi teritoriju, navode dvojica muslimana iz Belgije, koji su nedavno napustili IS i pobegli u Tursku, piše Indipendent.

Istovremeno, navodi britanski list, uništavanje municije dovelo je do toga da ta organizacija sve više zavisi od lakog naoružanja, automobila kojima vrši samoubilačke napade i improvizovanih eksplozivnih sredstva u pokušaju da zaustavi ofanzive, koje su protiv nje pokrenute.

“Kada je IS ušla u Irak i preuzela oklopna vozila od iračke vojske, to je bio veliki uspeh jer im je to omogućilo da se kreću veoma brzo, ali kada je krenulo bombardovanje Amerikanaca većina tih oklopnih vozila je uništena, te ih je kretanje u njima samo učinilo velikim metama”, smatra Rašid (27), koji je radio kao mehaničar u Belgiji pre nego što je otišao u Siriju.

Prema njegovim rečima, sada lideri IS govore o ribatu, odnosno odbrani teritorije, a ne napredovanju.

On dodaje i da IS ima rakete zemlja -vazuh, ali ukazuje na to da su vrlo malo aviona oborili.

Rašid je ocenio i da ta teroristička organizacija ima dobre stručnjake za pravljenje bombi i automobile za vršenje samoubilačkih napada koji su efikasni i mogu da uplaše neprijatelja.

“Međutim, kada su Amerikanci i Rusi započeli vazdušne napade, automobili su razneti pre nego što su stigli do neprijatelja, tako da sada nisu tako efikasni, a veliki broj volontera za vršenje samoubilačkih napada je poginuo”, naglasio je Rašid.

Ipak, kako je ocenio, ljudi se mogu pripremiti za samoubilačke napade u Ervopi što može naneti još veću štetu.

“Tako da lideri IS smatraju da bi tamo trebalo da se odigrava borba. Mnoga braća sada osećaju da se Mosul ne može zadržati, kao ni Raka. Tako da se borba prenosi u Evropu”, upozorio je Rašid.

(Tanjug)

Ostavite komentar