U trendu

I Netanjahu i njegov rival Ganc proglasili pobedu na izborima

Izraelci su danas glasali na parlamentarnim izborima da li da daju premijeru Benjaminu Netanjahuu još jedan, peti mandat, ali rezultati izlaznih anketa su kontradiktorni i još se ne zna ko bi mogao biti predsednik Vlade Izraela.

I pored toga i Netanjahu i njegov glavni rival, bivši komandant izraelske vojske Beni Ganc, proglasili su pobedu.

TV Kanal 12 objavio je odmah nakon zatvaranja biračkih mesta u 22.00 sata, da su i desničarski i blok levog centra osvojili po 60 poslaničkih mesta od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Isti kanal navodi da je savez partija centra Plavo belo, Benija Ganca osvojio više, 37 poslaničkih mandata a Netanjahuov konzervativni Likud 33.

TV Kanal 13 navodi da desničarski blok ima 66 poslanika, a blok levog centra 54.

Savez partija Plavo belo i Likud imaju svaki po 36 poslaničkih mesta, po rezultatima anketa koje je objavio taj kanal. Sudbina manjih partija je neizvesna.

„Mi smo pobedili. Izraelski narod je progovorio. Hvala hiljadama aktivista i preko milionu glasača“, rekao je Ganc, tvrdeći da je jasno ko je pobednik, a ko gubnitnik.

Nakon Ganca i Netnjahu je uradio isto, proglasio pobedu.

„Desničarski blok predvodjen Likudom je izvojevao jasnu pobedu“, napisao je Netanjahu na Tviteru i zahvalio gradjanima Izraela za njihovo poverenje.

Najavio je da će početi da formira desničarsku koaliciju već večeras.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.