U trendu

Indonezija ustanovila strože kazne za seksualno nasilje

DŽAKARTA – Parlament Indonezije, podstaknut nedavnim slučajem silovanja u islamskom internatu, odobrio je danas sveobuhvatni zakon kojim se utvrđuju kazne za seksualno nasilje.

Direktor te ustanove je seksualno napastvovao nekoliko učenica od kojih su neke i zatrudnele, a među njima je bilo i devojčica uzrasta 11 i 14 godina i bile su silovane tokom nekoliko godina, što je izazvalo negodovanje javnosti.

Donošenje zakona je godinama odlagano zbog tvrdnji da ovaj pravni akt podržava liberalnu feminističku ideologiju, koja je u suprotnosti sa verskim i kulturnim vrednostima u državi sa velikim brojem stanovnika od kojih značajnu većinu čine muslimani, prenosi AP.

Kako se navodi, novi zakon koji tretira seksualno nasilje predviđa da i muškarci i deca mogu biti žrtve.

Krivični zakon Indonezije, nasleđen iz holandskog kolonijalnog doba, priznavao je samo silovanje i razvratne zločine koje su počinili muškarci nad ženama i nije predviđao nadoknadu ili druge pravne lekove za žrtve, navodi AP.

Novim zakonskim resenjima prepoznato je devet oblika seksualnog nasilja među kojima su: fizičko i mentalno seksualno uznemiravanje, seksualna tortura, prinudni abortus, prisilna sterilizacija, prisilni brak, seksualno ropstvo, seksualna eksploatacija i sajber seksualno uznemiravanje.

Pored određivanja seksualnog nasilja kao kažnjivog krivičnog dela, zakon ima odredbe za zaštitu i oporavak žrtava.

Od devet političkih partija Predstavničkog doma, samo konzervativna, muslimanska Partija prosperitetne pravde, poznata kao PKS, odbila je da za njega glasa, jer je insistirala da zakon zabrani vanbračni seks i homoseksualne odnose, prenosi AP.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je u januaru ove godine apelovao na Predstavnički dom da ubrza razmatranje zakona o seksualnom nasilju.

Predlog zakona je pokrenula Nacionalna komisija za nasilje nad ženama 2012. godine, a pozivi na njegovo ubrzanje su usledili nakon šokantnog grupnog silovanja i ubistva trinaestogodišnje učenice od strane 14 pijanih muškaraca u Bengkuluu 2016. godine.

Vladini podaci pokazuju da je najmanje 797 dece postalo žrtva seksualnog nasilja samo u januaru ove godine, što čini 9,13 odsto od ukupnog broja dece žrtava u 2021. godini, a realan broj je dostigao 8.730, što je porast od 25 odsto u odnosu na 2020.

Od 2020. godine zabeleženo je 45.069 slučajeva seksualnog nasilja nad devojčicama i ženama, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.