J.Koreja: Kapetan trajekta žrtvovao 300 putnika da spase sebe

Vrhovni sud Južne Koreje potvrdio je danas presudu o krivici za ubistvo i doživotnoj kazni zatvora za kapetana potonulog trajekta „Sevol“, istakavši da je on praktično ubio više od 300 putnika kako bi spasao sebe.

Foto: Beta

Foto: Beta

Trajekt „Sevol“ je prevozio 476 putnika kad je 16. aprila prošle godine potonuo u blizini ostrva Đingo, na jugozapadu Južne Koreje, a od 304 poginulih, 250 su bili učenici jedne srednje škole, prenela je agencija AFP.

Ta tragedija je šokirala i razbesnela čitavu Južnu Koreju, pošto je postalo jasno da je do toga došlo isključivo zbog ljudskog faktora, odnosno zbog ilegalnog redizajna broda, pretrpanog tovarnog prostora, neiskusne posade i neodgovarajućih odnosa između operatera trajekta i državnih regulatornih organa.

Kapetan „Sevola“ Li Džun-Seok i njegova posada su oštro kritikovani u javnosti, posebno nakon što je objavljen video snimak u kojem se vidi kako oni beže sa broda dok su u njegovom trupu ostale zarobljene još stotine putnika.

„Kapetan Li je onemogućio putnicima da sami napuste brod time što je iz njega prvi pobegao, pre nego što je izdao naređenje o evakuaciji“, navodi se u presudi južnokorejskog Vrhovnog suda.

„To je jednako kao da je gurnuo putnike u vodu i pustio ih da se utope“, istakao je tokom izricanja presude sudija Jang Sung-Tae.

Na prvom suđenju održavnom pre godinu dana je Li, koji sada ima 70 godina, oslobođen optužbe za ubistvo, a proglašen krivim za grubu nepažnju.

Ta odluka je poništena u aprilu po žalbi tužilaštva, a kapetan je umesto toga proglašen krivim za ubistvo i osuđen na  doživotnu kaznu zatvora, što je Vrhovni sud danas potvrdio.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar