U trendu

J.Koreja odbacuje pretenzije Japana nad ostrvom Dokdo

SEUL – Južnokorejsko ministarstvo odbrane odbacilo je ponovne teritorijalne aspiracije Japana nad ostrvom Dokdo, nakon incidenta kada je ruski vojni avion ušao u njen vazdušni prostor nedaleko od ovog ostrvca u Istočnom moru.

Zvaničnik japanske vlade Jošide Suga tvrdi da su ruski ratni avioni narušili teritoriju Japana, a Tokio je uložio protest i Seulu zbog incidenta.

„Pretenzije Japana ne zaslužuju nikakvo razmatranje. Jasno smo stavili do znanja da ćemo oštro odgovoriti na svaki spoljni upad na Dokdo“, navelo je ministarstvo odbrane Japana, prenosi agencija Jonhap.

Sa druge strane, Rusija je obavestila Južnu Koreju da upad jednog od njenih vojnih aviona u južnokorejski vazdušni prostor nije bio nameran i da je verovatno izazvan tehničkim kvarom, saopšteno je iz kabineta predsednika Južne Koreje.

Moskva je, dodaje se, izrazila „duboko žaljenje“ zbog incidenta i najavila pokretanje hitne istrage kao i preduzimanje neohodnih mera.

Južnokorejski zvaničnici kritikovali su i ponašanje Japana koji je reagovao zbog upada ruskog aviona tvrdeći da je narušen njegov vazdušni prostor iznad ostrva Dokdo.

U Južnoj Koreji nalazi se i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton koji je razgovarao sa zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.