Kraj drame u Maliju: Oslobođeni svi taoci

Ministarstvo odbrane Malija saopštilo je da su specijalne snage oslobodile sve taoce koje su džihadisti držali zarobljene od ranih jutarnjih sati, a prenosi “Frans pres”.

Naoružani džihadisti uzeli su za taoce najmanje 170 osoba u hotelu “Radison blu” u Maliju. Prema prvim izveštajima, ubijeno je između troje i devetoro ljudi. Za sada je poznato da su neke od žrtava državljani Malija i Francuske.

Bamako: Akcija spasavanja u toku, čula se pucnjava

Jaka pucnjava čula se unutar hotela “Radison blu” u Bamaku gde traje akcija spasavanja talaca, koje od jutros drže naoružani islamski napadači na sedmom spratu hotela, potvrđuju očevidac i izvor iz bezbednosnih snaga Malija.

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se francuske i američke specijalne snage priključile akciji spasavanja, prenosi Rojters.

Specijalne snage SAD pomažu u operaciji i odvode svoje državljane na sigurno, ali nije poznato da li je reč o Amerikancima koji su direktno umešani u opasadu ili su odseli negde drugde u Maliju, navodi CNN.

“Bezbednosne snage su unutra i “čiste” svaki sprat malo po malo oslobađajući taoce, koji su u svojim sobama”, navodi neimenovani izvor bezbednosnih snaga Malija.

Nekoliko desetina, možda čak i oko stotinu ljudi, još je u hotelu, ističe on što je potvrdio i lanac hotela “Radison blu” u saopštenju.

Kako navodi u saopštenju, oko 124 gostiju i 12 zaposlenih od prvobitnih 170 talaca je u hotelu.

“Naša najveća briga je bezbednost svih gostiju i zaposlenih u hotelu. Mi smo u stalnom kontaktu sa tamošnjim zvaničnicima i prenećemo dalje informacije kada ih budemo imali”, dodaje kompanija.

Poznati pevač iz Gvineje, koji je bio među 170 talaca, rekao je da je čuo napadače kako u susednoj sobi govore engleski jezik.

“Čuo sam na engleskom govore: Da li si učitao? Idemo”, rekao je on Sekuba “Bambino” Dijabate Rojtersu nakon što je oslobođen istakavši da nije video napadače.

Bamako: Oslobođeno 80 talaca, “čisti” se sprat po sprat

Iz hotela “Radison Blu” u Bamaku, gde naoružani napadači od jutros drže 170 gostiju i zaposlenih kao taoce, oslobođeno je 80 ljudi, javili su državni mediji Malija.

Kako se navodi, specijalne snage “čiste” sprat po sprat ovog luksuznog hotela sa 190 soba.

“Napadači su još unutra. S vremena na vreme se čuje pucnjava”, rekao je jedan od svedoka, koji se našao ispred hotela.

U međuvremenu, turske vlasti su saopštile da su tri od sedam članova osoblja avio-kompanije Turkiš erlajns pobegli iz hotela.

Bezbednosne snage Malija upale su u hotel, gde džihadisti drže 170 ljudi kao taoce, od kojih je najmanje troje ubijeno, saopštili su zvaničnici.

Agencije su prethodno javile da su neki od taoca oslobođeni, a među njima i oni koji su znali da citiraju delove Kurana.

Prema pojedinim izvorima, u napadu je ubijeno devet osoba.

Izvori bezbednosne službe su rekli da se cela drama odigrava na sedmom spratu hotela i da džihadisti pucaju u hodniku, kao i da su u napadu ranjena dva pripadnika privatnog obezbeđnja hotela.

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita prekinuo je put na regionalni samit u Čadu nakon što je obavešten o talačkoj krizi, prenosi Rojters.

Priključite se diskusiji o napadu Islamske države na hotel u Bamaku.

Ostavite komentar