U trendu

Krivokapićeva vlada preživela pretnje da će biti srušena

PODGORICA – Vlada Zdravka Krivokapića nastavlja da radi u nepromenjenom kapacitetu nakon što su stranke parlamentarne opozicije predvođene DPS-om Mila Đukanovića odustale od inicijative o izglasavanju nepoverenja aktuelnoj izvršnoj vlasti, a Demokratski front (DF) zasad nema podršku dovoljnog broja poslanika vladajuće koalicije za inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Ustavom je propisano da je za podnošenje predloga za skraćenje mandata parlamentu potreban potpis 25 poslanika, odnosno skoro svih iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja je na parlamentranim izborima osvojila 27 mandata.

Međutim, juče je deo poslanika partija koje su bile deo ovog saveza podgoričkim Vijestima kazao da nisu za izazivanje parlamentarne krize, pa DF-u nedostaje devet potpisa.

Poslanici koalicije ZBCG raspoređeni su u tri poslanička kluba, dok Marko Milačić (Prava) nastupa samostalno.

Poslanički klub DF (NSD, DNP, UCG, RP) ima 16 poslanika i za sada inicijatori iz te baze mogu računati na verovatniih 15 potpisa kolega iz Nove i DNP-a i Maksima Vučinića (Radnička partija).

Pozivajući se na nezvanične informacije Vijesti pišu da bi DPS u Skupštini podržao inicijativu DF-a, ali ta koalicija zasada ne planira da u podnošenju predloga traži podršku partije Mila Đukanovića.

Iz GP URA su ranije kazali da im je apsolutno neprihvatljivo da s DF-om dogovaraju vanredne izbore, a Demokrate su poručile da naredni izbori treba da budu održani 2024. godine, odnosno u njihovom redovnom terminu.

Inače, značajan deo skupštinske rasprave prošao je juče u tome ko je plasirao informacije da je neko iz većine pregovarao o destinama miliona evra, kako bi oborio vladu Krivokapića sa DPS-om.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.