Mađarska policija ispalila suzavac na migrante

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu srpske granice.

Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija “pokušava da smiri situaciju, ali da oni i dalje viču”, prenosi AFP.

Mađarska je suočena sa talasom migranata, koji prelaze južnu granicu, duže koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili najgoroj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata.

Mađari šalju 2.100 policajaca na granicu, možda će i vojsku

Mađarska je danas najavila da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca, zbog rekordnog broja izbeglica i migranata koju ulaze u tu zemlju Evropske unije, a vlada razmatra mogućnost da tamo uputi i vojsku.

“Zaštita granice biće od 5. septembra ojačana sa još 2.106 policajaca”, izjavio je novinarima šef mađarske policije Karolj Pap, javlja AFP.

To policijsko pojačanje bi trebalo da partolira duž granice zajedno sa 1.000 policajaca koji se već tamo nalaze, rekao je Pap.

Prethodno je portparol vlade Zoltan Kovač izjavio da Budimpešta razmatra mogućnost kako bi vojska mogla da bude angažovana i pomogne da se obezbedi južna granica, gde veliki talas izbeglica ulazi u Evropsku uniju.

“Mađarska vlada i kabinet za nacionalnu bezbednost razmotrili su pitanje kako vojska može biti angažovana da pomogne u zaštiti mađarske granice i granice EU”, rekao je Kovač, prenela je agencija Rojters.

Kovač je rekao da svaka odluka o angažovanju vojske mora biti zasnovana na odluci parlamenta koji će razmatrati to pitanje sledeće nedelje.

Talas migranata, mnogi od njih izbeglice iz Sirije, prešlo je juče mađarsku južnu granicu, prolazeći kroz praznine u nedovršenoj ogradi i hrleći ka Evropi u najgoroj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata.

Ministar za ljudske resurse Zoltan Balog izjavio je da je Mađarska bila prinuđena da preduzme jednostrane mere, kao što je podizanje ograde duž granice sa Srbijom, zato što njeno alarmiranje Brisela nije imalo efekta.

On je u intervjuu za nemački radio Dojčlandsfunk, rekao da je mađarska vlada pre više meseci upozoravala da se talas migranata koji ulaze u EU pomera sa Sredozemlja na Balkan, i da Mađarska postaje glavna tranzitna zemlja.

U Briselu, međutim, nisu odgovarali na to upozorenje, dodao je on, prenosi mađarska agencija MTI.

Balog kaže da je zbog podizanje ograde bilo “nekoliko mrštenja”, ali da će na kraju, kako se on nada, to učiniti da donosioci odluka “reaguju brže”, pošto na nivou EU trenutno nema nikakvog odgovora na taj izazov.

U Mađarskoj je u utorak otkriveno više od 2.500 novih ilegalnih migranata, što je znatno više u odnosu na prethodne dana i najviše u poslednjih mesec dana, pokazuju danas saopšteni podaci mađarske policije.

(Tanjug)

Ostavite komentar