U trendu

Makedonija: Varnice između vladajuće SDSM i VMRO DPMNE

SKOPLJE – Vladajuće Socijal-demokrate (SDSM) i opozicioni VMRO-DPMNE upali su u oštar klinč pred drugi krug lokalnih izbora.

SDSM tvrdi da kandidatkinja rivalskog tabora za gradonačelnicu Skoplja Daniela Arsovska ima bugarsko državljanstvo, ali VMRO-DPMNE, koji po prvi put u poslednje četiri godine ima prednost u odnosu na vladajuću stranku, demantuje te navode.

Arsovska je odmah odgovorila da su optužbe protiv nje lažne, ali SDSM zahteva da ona odustane od kanidature.

„Skoplje će za tri dana dobiti novog gradonačelnika. Preduzeću sve mere da se zaštitim od ovih lažova“, rekla je Arsovska, prenosi RTS.

Kandidat za gradonačelnika u drugom krugu izbora iz redova VMRO-DPMNE, Petre Šilegov optužio je Arsovsku da „nastavlja da laže javnost uprkos jasnim činjenicama“.

„Ukoliko želite da dobijete bugarsko državljanstvo treba da se izjasnite kao Bugarin. To je njena stvar. Ono što mene brine jeste pitanje zašto još nije rekla istinu o ovim očiglednim činjenicama“, rekao je Šilegov.

SDSM brine činjenica da VMRO-DPMNE po prvi put ima prednost na izborima u poslednje četiri godine.

Bugarsko pitanje ključni je kamen spoticanja u procesu napretka Severne Makedonije ka članstvu u Evropskoj unijijer Sofija blokira početak pregovora tražeći da se prethodno reši nekoliko pitanja, poput nacionalnog identiteta Makedonaca i makedonskih nacionalnih junaka, te da se redefiniše bugarska uloga u okupaciji tokom Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.