U trendu

Mandl: Otvaranje arhiva Jugoslavije po uzoru na Štazi arhive

BEČ – Otvaranje vojne i policijske arhiva bivše Jugoslavije doprinelo bi povratku poverenja, ocena je Lukasa Mandla, poslanika Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu, o čijem izveštaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu sutra treba da raspravljaju evroposlanici.

Mandl je, na zum konferenciji za novinare, rekao da je bitno da se taj izvešta usvoji, jer se u njemu daju konkretni predlozi za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala.

„Zapadni Balkan je važan deo Evrope, a organizovani kriminal u tom regionu je među velikim strukturalnim problemima. Građani Zapadnog Balkana su žrtve organizovanog kriminala i sve što činimo u toj oblasti je u njihovom interesu“, kazao je Mandl.

On smatra da organizovani kriminal vodi ka gubitku poverenja u državu, minira državne institucije, što je teško za mlade demokratije na Zapadnom Balkanu, a ujedno i omogućava upliv stranog uticaja.

Mandl je objasnio da se u izveštaju traži otvaranje arhiva bivše Jugoslavije, jer primer otvaranja Štazi arhive po raspadu ĐR-a, kako kaže, doneo je transparentnost i povratak poverenja.

„To bi bilo važno jer su se neke strukture prenele na organizovani kriminal. A tražimo otvaranje arhiva vojne i policijske službe bivše Jugoslavije“, objasnio je.

Mandl smatra i da naslednicama bivše Jugolsavije treba predati arhive, što se takođe traži u izveštaju.

Pored toga u izveštaju, kako je preneo, predlaže se pproširenje saradnje obaveštajnih službi EU, SAD i Velike Britanije sa službama na Zapadnom Balkanu, a u cilju uspešnije borbe protiv organizovanog kriminala.

Mandl je navao da se traži i da drzave Zapadnog Balkana koje još nisu članice u organizacijama poput Eurojust, Europol i Fronteks budu što pre primljene, a to se tiče pre svega Kosova.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu Mandl je kazao da je jako zabrinjavajuća snažna destabilizacija BiH.

Mandl, koji je i predsednik Austrijskog društva prijatelja Kosova, kazao je da na Kosovu postoji velika stabilnost zbog poverenja koje vlada ima u parlamentu, ali i „mlade predsednice koja uživa široku podršku“.

O drugim državama nije direktno govorio, ali je rekao da „ekonomski snažne države treba da preuzmu veću odgovornost za stabilnost u regionu“.

„Kao što Nemačka ima odgovornost za stabilnost i razvoj Evrope, tako i na Balkanu ekonomski najsnažnija država ima odgovornost da doprinosi prevazilaženju konflikata“, rekao je Mandl, jasno aludirajući na Srbiju.

Izvestilac iz senke, poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Evropskom parlamentu Andreas Šider ukazao je da je problem što su mafijaške strukture ponekad na Balkanu povezane sa političarima, te dodao da je veći problem od organizovanog kriminala svakodnevna korupcija sa kojom se suočavajuu građani prilikom polaganja ispita, odlaska kod lekara,…

„To su sve stvari koje koče u razvoju. Kriminal na Balkanu je rezultat društvenog razvoja, jer tamo gde su slabe država i ekonomija i gde ne postoji perspektiva jača kriminal. Zbog toga je bitno podržati reforme u pravosuđu i vladavini prava“, dodao je.

Šider je rekao da je pogrešno što neki ljudi govore da je Balkan pun kriminala i da ga ne treba primati u EU, dodajući da samo evropska perspektiva može podstaći promenu.

Pristupni pregovori, prema njegovim rečima, su motor reformi, te bi evropska perspektiva iz Brisela mogla biti snažnija.

„Evropski parlament je jedinstven u vezi otvaranja poglavlja, pristupnih pregovora, ali za Evropsku komisiju nisam siguran, a u Savetu EU vlada status kvo“, ocenio je Šider.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.