U trendu

Mandl sumnja da Lajčak može doneti rešenje

TIRANA – Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu, inače i predsednik Austrijskog društva prijatelja Kosova Lukas Mandl, sumnja da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak moći da dovede do konačnog rešenja do kraja svog mandata.

Mandl, koji lobira za Prištinu, je u intervju „Albanian Post“ zatražio da se u ovaj proces uključi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ako Lajčak uskoro ne bude mogao da predstavi rezultate Evropskom parlamentu, članicama EU i Evropskoj komisiji, sumnjam da će do kraja mandata bilo šta postići“, rekao je Mandl.

On je preporučio veće angažovanje Fon der Lajen u rešavanje kosovskog problema, dodajući da je Zapadni Balkan deo Evrope i ključan za budućnost EU.

Istakao je da dijalog Beograda i Prištine nije samo od velikog značaja za te „dve zemlje“, već za ceo region i Evropu.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština Mandl naglašava da Priština treba da primeni sve sporazume postignute u Briselu.

„Dogovori se moraju sprovoditi. Živimo u 21.veku. Nema sumnje u državnost Kosova, ni u evropsku prirodu njenog multietničkog društva“, objasnio je aktuelno najveći lobista Prištine u Austriji.

Upitan za inicijativu „Otvoreni Balkan“ kazao je da podržava regionalnu saradnju, ali da smatra da takve inicijative treba da budu sveobuhvatne.

Podsetio je da su lideri Zapadnog Balkana usvojili akcioni plan za uspostavljenj zajedničkog tržišta na Samitu u Sofiji novembra prošle godine i da on mora da se primeni.

Kada je reč o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtinu poručio je da se svaka vlada na Kosovu mora ocenjivati na osnovu stabilnosti, a za predsednicu privremenih institucija Vjosu Osmani rekao je da je ona ključni faktor stabilnosti.

„Ona čini mnogo da zadrži nadu, samopouzdanje i optimizam što je važan preduslov za svetlu budučhnost. Njen jezik je često veoma oštar, što je u većini slučajeva korisno za pravilno razumevanje situacije na Kosovu u svetskim razmerama. Moj utisak je da je Osmani veoma poštovana u celoj zemlji“, kazao je austrijski poslanik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.