U trendu

Medvedi opkolili naučnike, pomoć stiže tek za mesec dana

Petoro naučnika u meteorološkoj stanici na ostrvu Trjonov u Arktičkom okeanu se već dve nedelje nalaze pod opsadom polarnih medveda, objavila je u ponedeljak ruska novinska agencija TASS.

U stanici se nalaze dva bračna para, jedan muškarac i jedan pas. Drugi pas je ubijen pre dve nedelje, a osoblje više nema signalnih raketa kojim se koriste za odbijanje medveda.

Ruski zakoni zabranjuju ubijanje polarnih medveda, pa naučnici na arktičkim ekspedicijama za odbranu nose signalne rakete i oružje napunjeno gumenim mecima.

Oko stanice se nalazi deset odraslih medveda i nekoliko mladunaca. Oni noći navodno provode baš ispod prozora stanice.

Ruske vlasti nameravaju da brodom pošalju nove signalne rakete i pse, ali brod će stići tek za mesec dana. Razmatra se i mogućnost da se barem rakete pošalju ranije. Ljudima je preporučeno da iz stanice ne izlaze, osim u slučaju krajnje nužde.

Vasilij Ševčenko, šef državne mreže za praćenje Sevgidromet, u čijem vlasništvu je spomenuta stanica, nije delovao preterano zabrinut mogućnošću da njegove ljude pojedu medvedi.

„Takve stvari su se i ranije događale na ostrvu. Ljudi tamo rade, a medvedi žive u okolini“, rekao je Ševčenko za TASS, i dodao da će medvedi krajem oktobra ili početkom novembra otići sa ostrva u potrazi za hranom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.