U trendu

Mikser i Han: Srbija napreduje ka EU otvaranjem još dva poglavlja

Zvaničnici Evropske unije Sven Mikser i Johanes Han su večeras u Briselu ocenili da otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije s EU pokazuje da Srbija napreduje ka članstvu u Uniji, ali je nužno da osnaži reforme vladavine prava i napreduje u normalizaciji odnosa s Prištinom.

U pregovorima su večeras otvorena Poglavlje 6. – o pravima kompanija i Poglavlje 30. – o ekonomskim odnosima s inostranstvom, tako da ukupno ima 12 otvorenih poglavlja.

Mikser, šef diplomatije Estonije, predsedavajuće EU, rekao je novinarima da „Srbija jasno napreduje ka EU“, ali mora ostvariti rezultate u reformama povezanim s ključnim poglavljima  23. i 24. – vladavina zakona i temeljne slobode.

Mikser je dodao da je „na dohvat ruke“ otvaranje još tri poglavlja – 9, 16. i 33. iduće godine, naglasivši da je Vlada Srbije obavila „ozbiljan posao“ i da je „evropska perspektiva utemeljena“.

Han je precizirao da su novi napori nužni u reformama u Srbiji za unaprdjenje vladavine prava, za jačanje pravosuđa, temeljnih prava, suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i „pranja novca“.

Šefica delegacije Srbije na skupu u Briselu, ministarka evrointegracije Jadranka Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Mikserom i Hanom istakla da je važno što su danas otvorena poglavlja o pravu privrednih društava i ekonomskim odnosima, jer je to poruka stranim firmama i investitorima da su uslovi za poslovanje u Srbiji veoma dobri.

Jadranka Joksimović je rekla da su vlasti u Beogradu bile spremne za otvaranje pet poglavlja, a i da je ambicija možda bila i veća, čime je očigledno ciljala na to da u pregovorima nije otvoreno i Poglavlje 33. – o finansijskim i budžetskim pitanjima.

To poglavlje, kako su prethodno rekli izvori EU u Briselu, nije zasad otvoreno jer je pet članica EU imalo zamerke na tok reformi u Srbiji, naročito vladavine prava, suzbijanja korupcije i reforme pravosuđa.

Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska su bile izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i Poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima, s čim su povezani valjano delovanje pravne države, nezavisnost i delotvornost pravosuđa i sistemsko suzbijanje korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.