najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mugabe preti izlaskom afričkih zemalja iz UN

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da bi afričke zemlje mogle da izađu iz UN ukoliko Savet bezbednosti hitno ne bude reformisan.

Mugabe očekuje proširenje Saveta bezbednosti prijemom predstavnika država afričkog kontinenta, upozorivši da će u protivnom biti stvorena još jedna organizacija kao protivteža postojećoj.

Mugabe je nabrojao zemlje koje će, prema njegovom mišljenju, ući u novu uniju zajedno sa afričkim, preneo je Sputnjik.

To su, kako je naveo, Rusija, Kina i Indija, kao i druge države koje se ne slažu sa politikom dominantnog Zapada u Savetu bezbednosti.

„Ne zauzimaju sve stalne clanice Saveta bezbednosti čvrst stav. To rade Velika Britanija, Francuska i Amerika. Ako one budu uporne, neka se ne žale kada stvorimo našu sopstvenu organizaciju. Nameravamo to da ucinimo sledećeg septembra, na sledećoj Generalnoj skupštini UN“, rekao je Mugabe.

On je istakao da su afrički lideri nakon Generalne skupštine već razgovarali o mogućnosti izlaska iz UN, ako njihov zahtev ne bude realizovan.

„Rusija i Kina nas podržavaju, a SAD se protive“, izjavio je predsednik Zimbabvea.

On smatra da zapadni lideri ne uzimaju u obzir mišljenje afričkih zemalja i zato u slučaju nesprovodenja reforme, Ujedinjene nacije rizikuju da ostanu bez čitavog niza država.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike