U trendu

Mugabe svečano proslavio 93. rodjendan

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji je ove nedelje napunio 93. godine, danas je svečano proslavio rodjendan i poručio hiljadama okupljenih pristalica da će se, i posle četiri decenije na vlasti, kandidovati na predsedničkim izborima 2018. godine.

Hiljade vladinih pristalica, od kojih su mnogi nosili odeću ukrašenu Mugabeovim likom, pohrlili su u provinciju Matabeleland da pokažu snagu vladajuće ZANU-PF partije

Rodjendanskoj proslavi prisustvovali su predstavnici vladajućih stranaka okolnih zemalja, a kineski ambasador je pročitao čestitku kineskog predsednika Si Djipinga.

U jednom trenutku Mugabe je podigao pesnicu u znak pozdrava, ali je potom uglavnom držao glavu naslonjenju na ruke.

Mugabe, koji vlada od kada je zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije 1980. godine, pred rodjendan je rekao da nema nameru da se povuče s vlasti jer smatra da trenutno nema nijednog „prihvatljivog“ naslednika. Predsednik je pre nekoliko meseci rekao da će se kandidovati na narednim izborima planiranim 2018. godine.

Najava najstarijeg predsednika na svetu stvorila je glavobolje razjedinjenoj opoziciji u Zimbabveu i stvorila je nesigurnost za strane investitore, ostavljajući zemlju u ekonomskom ćorsokakau.

Pod njegovom vladavinom Zimbabve je osiromašio i sada prolazi kroz ekonomsku krizu zbog čega se sve više buni opozicija i stanovništvo.

Mugabe se pojavio na svojoj rodjendanskoj proslavi noseći tamne naočare i šareni sako, ukrašen sopstvenim likom iz mladjih danas.

Veći deo njegovog govora bio je lične prirode. Opisao je svoj život kao „dugo, dugo putovanje“, dodajući da je teško predvideti koliko će to još trajati.

„Odluka da li nastavljate da živite i uživate u životu zavisi samo od svemogućeg Boga“, rekao je vremešni predsednik.

Predsednik je, govoreći sporo i pridržavajući se za govornicu, kazao da se ponekad osećao usamljenim, ali da je istovremeno znao da ima „misiju“ i „mandat“ kao lider Zimbabvea. On je takodje apelovao na vladajuću partiju da prevazidje podele i krene dalje. 

Zimbabve prolazi kroz tešku ekonomsku krizu od početka 2000. godine kada je sprovedena kontroverzna agrarna reforma prema kojoj je zemljište oduzeto milionima belih poljoprivrednika i podeljeno domaćem stanovništvu.

Zemlju dodatno potresaju česti štrakovi radnika i jaka suša. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar