U trendu

Najveći francuski pisac predvideo „žute prsluke“

Mišel Uelbek, autor „Platforme“ i „Elementarnih čestica“, obično se fokusira na teme poput nezadovoljstva postmodernom, dezintegracijom tradicionalnih vrednosti, prodorom islama u Evropu i propašću zapadne kulture.
Uelbek, evroskeptik opsednut seksom, koga nazivaju i „bludnim sinom francuske literature“, objavio je novi roman „Serotonin“. U romanu je prikazana pobuna slična aktuelnom protestu „žutih prsluka“ koja potresa Francusku od novembra prošle godine, navodi „Frans 24“.

Glavni junak romana je poljoprivredni inženjer koji se vraća u rodnu Normandiju. Tamo zatiče lokalno stanovništvo kome je muka od globalizacije i evropskih politika u poljoprivredi, zbog čega je spremno na pobunu, navodi „Telegraf“.

„Serotonin“ je sedmi Uelbekov roman. Kao i u prethodnim Uelbekovim romanima, opisuje se propast Zapada.

Njegova dela važe za beskompromisna i kontroverzna, a osvojio je brojna priznanja, uključujući i najvažnije francusko odlikovanje „Legiju časti“.

„Serotonin“ će se na srpskom jeziku pojaviti u februaru, a na engleskom u septembru ove godine.

Na francuskom tržištu roman je objavljen u „pravo vreme“, malo posle početka protesta „žutih prsluka“ krajem prošle godine. Protesti su počeli sredinom novembra kad su vozači u Francuskoj izašli na ulice pogođeni poskupljenjem goriva i sukobili se sa policijom.

Iako je Vlada ukinula ranije planirano povećanje cene benzina, „žuti prsluci“ su prerasli u širi pokret protiv politike predsednika Makrona, koja je uslovila rast troškova života. Demonstracije su obeležili nasilni sukobi sa policijom.

Mišel Uelbek je najprevođeniji francuski pisac danas. Poznat je i kao satiričar čiji je humor često uvredljiv i mračan. Više puta je optužen da je antimusliman. Svaka njegova knjiga izazvala je kontroverzne reakcije i publike i kritike.

(Sputnjik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike