U trendu

Napad pobunjenika na indijske snage pogoršao crni bilans u Kašmiru

Vlasti Indije pkažu da su pobunjenici danas napali jedan logor bezbednosnih snaga u Kašmiru, ubivši osam ljudi, a poginula su i tri napadača, čime se u tom spornom regionu između Indije i Pakistana pogrošao ionako težak bilans po kojem je 2017. najsmrtonosnija za deset godina.

Napadači su ručnim bombama i automatskim oružjem pokušali da se probiju u logor kod glavnog grada regiona, Šrinagara. Intenzivna razmena vatre se završila kada je došlo pojačanje od nekoliko stotina vojnika i policajaca.

Dan ranije, indijske vojne snage su u napadu nedaleko odatle, ubile jednog od vodja pokreta pobunjenika „Džaiš-e-Mohammad“ (JEM), sa sedištem u Pakistanu.

Po današnjem saopštenju indijske vlasti, 206 osumnjičenih militanata, 78 pripadnika indijskih snaga bezbednosti i 57 civila je poginulo u Kašmiru 2017. godine, što je najviše za deset godina.

Kašmir je na kraju britanske kolonijalne vlasti podeljen između Indije i Pakistana. Obe strane polažu prava na celu njegovu teritoriju, što je bio uzrok dva od tri rata koji su medjusobno vodile od proglašenja nezavisnosti 1947. godine.

Pobunjeničke grupe, kao što je JEM, zahtevaju ili nezavisnost, ili priključenje celog Kašmira Pakistanu, a još od 1989. godine ratuju protiv pola miliona tamošnjih indijskih vojnika.

Za skoro 30 godina tog neproglašenog rata su poginule desetine hiljada ljudi, uglavnom civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.