U trendu

Dramatično: Nova grupa kitova nasukala se na obali Novog Zelanda

Nova grupa od 240 kitova nasukala se danas na obalu Novog Zelanda, samo nekoliko sati nakon što su volonteri uspeli da vrate u vodu kitove koji su se ranije nasukali na obali.

Grupa od oko 100 volontera, naime, spojila je danas ruke i napravila ljudski lanac u dubokoj vodi kako bi sprečila oko 200 kitova da se ponovo nasukaju na obalu, na severozapadu novozelandskog Južnog ostrva, gde je ove nedelje 300 kitova uginulo.

Ukupno, više od 650 kitova nasukalo se duž pet kilometara duge obale u prethodna dva dana na Fervel spitu na vrhu Južnog ostrva.

Oko 335 kitova je uginulo, 220 je i dalje nasukano, a oko 100 se vratilo se u more, navodi AP.

Rukovodilac operacija iz Odeljenja za očuvanje Golder beja Endru Lamejson rekao je da je uveren da je u pitanju nova grupa kitova jer su svi kitovi iz prve grupe obeleženi, a niko iz nove grupe nema oznake.

On je dodao da je oko 20 kitova iz nove grupe primilo eutanaziju jer su bili u lošem stanju i dodao da će sutra verovatno još biti ubijeno.

Vest o nasukavanju nove grupe kitova rastužila je stotine volontera koji su se došli iz cele zemlje kako bi pomogli prvoj grupi od 416 nasukanih kitova, pronađenih u petak ujutru, od kojih su mnogi uginuli.

Volonteri, ipak, planiraju da se vrate sutra kako bi pomogli da se u vodu vrati što je više kitova moguće.

Gupa od oko 100 volontera uz podršku tri broda uspešno je ranije odvratila kitove od obale blokirajući im put, preneo je Rojters.

Ovo je najveći incident sa nasukavanjem kitova u Novom Zelandu od 1985. godine kada se na obale Oklanda nasukalo 450 kitova.

Do popodneva kitovi su se sklonili od obale, a brodovi su ih pratili dok je plima opadala.

„Emotivno, ovo je jako stresno, jer možete da čujete dozivanje kitova“, izjavio je jedan od volontera za televiziju TVNZ.

Iako je oko 100 kitova, koji su se nasukali preko noći, plima je vratila u vodu u zoru, petina njih ponovo se nasukala na obalu tokom podneva.

Odsek za očuvanje saopštio je da oni nisu u dobrom stanju, te da će biti usmrćeni kako bi im se okončale patnje.

Pošto je radnik odseka za očuvanje spazio kitove nasukane na plaži u četvrtak veče, spasioci od tada neprestano polivaju kitove vodom kako bi ih ohladili dok ne naiđe veća plima.

Đaci su čak i pevali kitovima u nadi da će ih opustiti.

I za državu sa najviše incidenata nasukavanja kitova, ovo je šok, rekao je pripadnik morske ekološke grupe „Projekat DŽona“ Daren Grover.

Uzrok nije poznat, ali nasukani kitovi nisu retka pojava u Zlatnom zalivu, jer plitke i mutne vode mogu da ometaju sonar koji kitovi koriste za kretanje, saopštavaju iz grupe „Projekat DŽona“

Pilot-kitovi ne nalaze se na listi ugroženih vrsta, ali ne zna se mnogo o njihovoj populaciji u vodama Novog Zelanda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.