najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Odnose sa Rusijom dižemo na viši nivo

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da podigne odnose sa Rusijom na viši nivo.

“Planiramo da naše odnose s Rusijom vratimo na prethodni, pa čak i na viši nivo”, rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja jesenjeg zasedanja parlamenta u Ankari.

Turski predsednik je rekao i da je cilj vojne operacije Oružanih snaga Turske “Štit Eufrata” na severu Sirije stvaranje zone bezbednosti, preneo je Sputnjik.

“Operacija ”Štit Eufrata” je legalna operacija. Za nas je poslednja kap u prepunoj čaši bilo kada je Islamska država uputila u Gazijantep 14-godišnjeg mladića da se raznese, nakon čega je poginulo 56 naših građana. Operacija je počela od Džarablusa. Mi očekujemo da ćemo, kako budemo dalje napredovali, osloboditi teritoriju od 5.000 kvadratnih kilometara, koja će postati zona bezbednosti. Na taj način biće rešen problem izbeglica na našim južnim granicama”, rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, odsustvo podrške za projekat stvaranja zone bezbednosti unutar međunarodne koalicije i svetske zajednice prinudilo je Tursku da se samostalno lati njegove realizacije.

“Mi smo godinama predlagali stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije. Nismo čuli da se iko tome protivi, ali nismo videli ni realnu podršku. Teroristički koridor, kao i akcije Radničke partije Kurdistana i IS primorali su nas da sami ostvarimo tu operaciju. Pokazali smo da možemo da radimo to sopstvenim snagama”, dodao je turski predsednik.

Turska armija je 24. avgusta počela operaciju “Štit Eufrata” protiv IS i uz podršku sirijske opozicije preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na severu Sirije.

Predstavnici sirijskih Kurda ocenili su da dejstva turske armije predstavljaju agresiju i da su usmerena prevashodno protiv Kurda.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    rusi i dalje prave greške na bliskom istoku! ova avantura će ih mnogo koštati.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike