Odnosi u regionu loši, pozitivan glas Srbije

Poslednjih meseci su pooštreni odnosi bivših jugoslovenskih republika, učestale su oštre reči među političarima, a na terenu se ponovo dešavaju incidenti, zbog čega postoji pretrnja da se naruše odnosi koji su donekle stabilizovani od sredine 2000-tih godina, navodi Glas Amerike.

Između Beograda i Zagreba se nastavljaju optužbe u koje još uvek pominju četnike i ustaše, a Republika Srpska je na klizavom terenu zbog osetljivosti referenduma zakazanog za septembar o Danu državnosti.

Timoti Eš, šef analitičko – strategijskog tima za Centralnu, Istočnu Evropu, Bliski Istok i Afriku u kompaniji Nomura International u Londonu, smatra da će se situacija smiriti kada prođu izbori i zemlje regiona vrate fokus na pristupanja Evropskoj uniji.

“Postoje velike sumnje vezane za proces proširenja EU. Da li će biti novih članica unije? U prošloj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska sebe su ustoličile na putu prikljucenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna, Srbija, Makedonija postanu članice, zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj”, navodi Eš.

Glas Amerike navodi da se pitanjem stanja u regionu u ponedeljak bavio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija medunarodnih organizacija i institucija u Srbiji da bi raspravljali o situaciji u regionu.

“Zbog takve situacije u narednom periodu ne može se sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosperitet u regionu” rekao je Vučić.

Iako analiticari vide podizanje tenzija u Hrvatskoj kao postizanje poena u predizbornoj trci, Vučić je odbacio tu tezu navodeci da “to nema veze sa kampanjama, a ako ima, utoliko gore, jer je tu reč o kontinuiranoj antisrpskoj politici”.

Glas Amerike ističe da postoji “pozitivan glas” i da dolazi iz Srbije jer postoji “jasna rešenost da se ne odgovara na provokacije”.

Raadio citira premijera Vučića u nameri da se energija Srbije usmeri na budućnost koja je, po njegovim rečima “važnija od prošlosti”.

Glas Amerike primećuje da srpski mediji ipak “podgrejavaju situaciju svojim naslovima, iako su se zvaničnici iz Beograda suzdržali u svojim reakcijama poslednjih nedelju dana”.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake