U trendu

Oštar pad neto migracije u Velikoj Britaniji u godini posle Bregzita

Razlika izmedju broja doseljenih i odseljenih stanovnika (neto migracija) u Velikoj Britaniji je naglo opala u godini posle referendumske odluke o napuštanju EU, najviše zahvaljujući odseljavanju gradjana Evropske unije.

Od juna 2016. godine, kada je bio referendum o Bregzitu, tokom 12 narednih meseci, neto migracija u Velikoj Britaniji je opala za trećinu što je njen najoštriji pad još od 1964. godine, od kada se tako prati ta društveno-ekonomska pojava.

Ua 12 meseci zaključno s junom prošle godine razlika izmedju broja doseljenih i odseljenih bila je 336.000, a tokom narednih 12 meseci, zaključno sa junom ove godine, razlika je bila 230.000, uz pad od 106.000.

To znači da se stanovništvo Velike Britanije i dalje uvećava doseljavanjem, odnosno da je broj onih koji dodju i dalje veći od broja onih koji odu, ali se razlika medju njima znatno smanjila.

Više od tri četvrtine tog smanjenja je posledica odseljavanja gradjana Evropske unije iz Velike Britanije.

Podaci britanske Kancelarija za nacionalnu statistiku pokazuju da je broj državljana drugih zemalja EU koji napuštaju Veliku Britaniju, porastao za 29 odsto, što je najviši nivo njihove emigracije iz te zemlje od početka ekonomske krize 2008. godine.

Broj državljana EU koji se doseljavaju u Veliku Britaniju je i dalje veći od broja onih koji odlaze, ali je pao za 19 odsto, sa 284.000 na 230.000, u godini posle referenduma o Bregzitu.

Najviše se smanjio broj doseljenika Francuza, Nemaca, Španaca i Poljaka, navodi Gardijan.

Britanska Služba za statistiku je saopštila da se smanjio broj migranata koji dolaze u potrazi za poslom, kao i da su „odluke o migraciji kompleksne“ i da će, uz Bregzit koji verovatno jeste faktor, na brojke uticati i drugi činioci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.