U trendu

Otopljavanje na liniji SAD-Rusija može da oživi OEBS

Predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Austrija je preuzela u trenutku velikih napetosti, međutim poboljšanje odnosa između SAD i Rusije dolaskom republikanskog predsednika Donalda Trampa moglo bi da oživi ovu organizaciju, ocena je direktora Austrijskog instituta za međunarodnu politiku i eksperta Hajnca Gertnera.

Gertner je naveo da je bilo veoma angažovano i hrabro od nemačkog ministra spoljnih poslova Franka Valtera Štajnmajera da za vreme prethodnog predsedavanja Nemačke iznese predlog o novom početku kontrole naoruzanja uz uvrštavanje novih oružanih sistema poput dronova.

„Zadatak je austrijskog predsedavanja da sledi dalje temu kontrole naoružanja, budući da je Austrija u ovom području, kako što se tiče nuklearnog tako i konvencionalnog u prošlosti već potegla mnoge inicijative“, naveo je Gertner.

Austrijski ekspert za međunarodnu politiku ocenjuje da se iznad Evrope oseća dah Hladnog rata i da je Austrija u takvom trenutku preuzela predsedavanje OEBS-u, organizaciji koja se bavi gotovo svim temama vezanim za bezbednost, izuzev odbrane i nuklearnog naoružanja.

„NATO je proširen do granica Rusije. Rusija to vidi kao pretnju,a na drugoj strani NATO kao doprinos stabilnosti. Rusija je povratila Krim, koji je tadašnji sovjetski predsednik Nikita Hruščov 1954. godine predao Ukraijini i održava svoj uticaj u istočnoj Ukrajini podrškom trupa. Predsednik Rusije Vladimir Putin je najavio izgradnju nuklearnog naoružanja, kao i budući predsednik SAD Donald Tramp. Na srednjem istoku su ratovi, gde i SAD i Rusija preko loklanih aktera žele da ostvare uticaj, a posledica za Evropu su talasi izbeglica i opasnost od terora“, opisao je austrijski ekspert trenutnu situaciju u autorskom tekstu u dnevniku „Tiroler cajtung“.

Uz ocenu da je OEBS je na početku austrijskog predsedavanja 2017 daleko udaljen od Helsinških principa iz 1975. Gertner podseća da za ovu organizaciju postoje tradicionalni problemi i izazovi, poput vec dugog konflikta između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, u Moldaviji oko Tranzistrije, u Gruziji oko Abhazije i Južne Osetije i u međuvremenu u Ukrajini oko Krima, Donjeska i Luganjska.

Kako je dodao dalje ,u okviru OEBS takođe treba da bude ograničen i broj konvencionalnih kategorija naoružanja ( tenkovskih vozila, tenkova, artiljerije, borbenih aviona, helikoptera), a najavljivanje manevara treba da deluje na izgradnju poverenja u skladu sa Bečkim dokumentom.

„OEBS je međutim konfrontiran sa novim izazovima poput talasa migracije, radikalizacije, prvenstveno omladine, terorizmom, trgovinom oružja i ljudi kao i sajber bezbednosti“, naveo je Gertner.

Austrijski ekspert je takođe ocenio i da o mnogim ovim pitanjima SAD, Rusija i Evropska unija imaju različita mišljenja i blokiraju se međusobno.

„Rusija ne želi da diskutuje o objašnjenjima koja se tiču ljudskih prava, a SAD o konkretnim sporazumu razoružavanja. U skladu sa ovakvom pozadinom skoro svi posmatrači isključuju mogućnost da će doći do napretka u razgovorima oko Sporazuma o konvencionalnom naoružanju koji je zaključen nakon Hladnog rata i adaptiran 1999. godine. NATO članice ga nisu ratifikovale, baltičke zemlje nisu pristupile, a Rusija je 2007 godine istupila iz mera nadgledanja i verifikacije“, ukazuje austrijski ekspert.

Gertner je ocenio da poboljšanje odnosa republikanskog predsednika Donalda Trampa prema Rusiji može da oživi OEBS i da Austrija može da iskoristi takvu šansu.

„Svakako postoji opasnost da Tramp isprovocira negde drugde u svetu tenzije koje se mogu negativno odraziti na Evropu i koje će se naći izvan mogućnosti uticaja Austrije. To bi mogao da bude ekonomski rat sa Kinom, istupanje iz Bečkom nuklearnog sporazuma sa Iranom i istupanje iz Pariskog klimatskog sporazuma“, ocenio je austrijski ekspert.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.