najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Papa: Pohlepa gura svet u propast

Rimokatolički poglavar papa Franja pozvao je svet da odbaci „idolopoklonstvo novca“ istakavši da ljudska pohlepa vodi društvo u propast.

U intervjuu za „Pari mač“ koji je dao u svom skromnom stanu u Vatikanu, papa je rekao da je sadašnji svetski ekonomski sistem neodrživ.

„Kapitalizam i profit nisu đavolski ukoliko im se ne klanjamo“, rekao je papa.

„U svakom slučaju, ukoliko su novac i profit po svaku cenu postali idoli koje obožavamo, i ukoliko je pohlepa osnova našeg društvenog i ekonomskog sistema, onda naše društvo ide u propast“, rekao je papa Franja.

Čovečanstvo mora da se odrekne obožavanja novca i umesto toga u centar stavi ličnost, opšte dobro i buduće generacije koje će nastaniti zemlju posle nas, rekao je papa i dodao da bi predstojeći samit o klimatskim promenama u decembru u Parizu, mogao da pomogne u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, hrišćani su realni i shvataju da je svetska ekonomija, kakva je danas, neodrživa.

Za ratove u Siriji i Iraku, papa je rekao da svet mora deluje s obzirom na vanrednost situacije, ali i da razreši uzroke sukoba.

„Hajde da se zapitamo zašto ima toliko rata i nasilja. Ne zaboravimo licemerstvo svetskih sila koje govore o miru, a ispod stola prodaju oružje“, rekao je papa Franja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike