U trendu

Policija Maldiva: Uhapšen glavni osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika (VIDEO)

Policija Maldiva saopštila je danas da su uhapsili osobu za koju se veruje da je glavni osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika zemlje Mohameda Našida.

Policija sada ima u pritvoru tri od četiri osumjičena za eksploziju u četvrtak čija meta je bio bivši predsednik Mohamed Našid.

Bivši predsednik ranjen je u eksploziji ispred svoje kuće i opravlja se u bolnici posle više operacija.

Policija nije dala detalje najnovijeg osumnjičenog ali je u SMS poruci potvrdila da veruje da je on osoba čiju sliku su vlasti juče objavile i tražile od javnosti da je identifikuju.

Četvrti osumnjičeni je i dalje u bekstvu.

Zvaničnici su optužili ekstremiste Islamske države za napad.

Glavni tužilad Husain Šamim rekao je juče novinarima da istražitelji još ne znaju koja grupa je odgovorna za napad.

U napadu su takodje ranjena dva Našidova telohranitelja i dva prolaznika, medju kojima i britanski državljanin.

Jedan rodjak je rano jutros u tviter poruci javio da je Našid dugo razgovarao sa nekim članovima porodice.

Bolnički zvaničnici rekli su da je 53-ogodišnji Našid i dalje u intenzivnoj nezi posle operacija glave, grudnog koša, stomaka i nogu.

Oni su rekli da je šrapnel od eksplozije oštetio njegove unutrašnje organe i jetru i da je jedan deo polomio njegovo rebro i bo manje od jednog centimetra od srca.

Našid je aktuelni predsednik Parlamenta i otvoreni je kritičar verskog ekstremizma u toj većinski sunistskoj muslimanskoj državi, gde je propovedanje drugih vera zabranjeno zakonom.

Postao je prvi demokratski izabrani predsednik Maldiva 2008. godine i vodio je državu do 2012. Na čelu parlamenta je od 2019. godine i predsednik je vladajuće stranke.

Pripadnici Australijske savezne policije pomažu u istrazi, na molbu Maldiva. Britanski istražitelj takodje danas treba da stigne na taj arhipelag u Indijskom okeanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.