U trendu

Premeštanje posmrtnih ostataka Roberta Mugabea

HARARE – Posmrtni ostaci nekadašnje predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea moraju se iskopati i ponovo sahraniti na groblju heroja u Harareu, izjavio je poglavica sela Zvimba.

Poglavica je naredio ekshumaciju i ponovno sahranjivanje ostataka Roberta Mugabea na groblju nacionalnih heroja u Harareu, što bi moglo da obnovi spor oko mesta gde bi trebalo da bude sahranjen bivši predsednik, prenosi Gardijan.

Poglavica Zvimba je izdao naredbu o eksuhumaciji Mugabea nakon što je optužio suprugu pokojnog predsednika Grejs Mugabe da je prekršila lokalni običaj.

Mugabe, koji je zbačen u puču kojim je Emerson Mnangagva doveden na vlast u novembru 2017. godine, a sahranjen u svom selu Kutama 2019. godine, nakon nedelja spora sa Mnangagvinom vladom oko mesta gde će počivati.

Iako je deo Mugabeovih 37 godina na vlasti bio obeležen nasiljem, lošom ekonomskom politikom i korupcijom, bivši gerilski borac i dalje se poštuje kao lider pokreta otpora, a mnogi u Zimbabveu ga doživljavaju kao nacionalnog heroja zbog njegove uloge sticanju nezavisnosti u ratu protiv kolonijalizma.

Porodica Roberta Mugabea se protivi odluci poglavice Zvimbe i najavljuje žalbu sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.