Preminuo policajac-heroj: Menjao se za taoce i stradao

Francuski policajac, koji se ponudio da zameni taoca u jučerašnjem terorističkom napadu u supermarketu na jugozapadu Francuske, preminuo je danas od zadobijenih povreda, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb.

– Umro je za svoju zemlju. Francuska nikada neće zaboraviti njegov heroizam, hrabrost i žrtvu – napisao je Kolomb na Tviteru, navodeći da je ime poginulog žandarma Arno Beltram, prenosi Rojters.

On je bio teško ranjen u pucnjavi u supermarketu u gradu Treb u napadu u kojem je poginulo troje ljudi, a 16 povređeno.

Ministar Kolom je juče rekao da se policajac „dobrovoljno ponudio da zameni mesto sa jednim taocem“ u supermarketu u gradu Treb i da je tokom incidenta povređen.

Taj policajac potom uspeo je da ostavi svoj telefon uključen i tako uspostavio kontakt sa policajcima ispred supermarketa tokom talačke krize, prenosi AP.

Kolom je rekao da su specijalne francuske snage upale u market i ubili napadača pošto su čuli pucnje unutra. On nije naveo kako je i kada povređen policajaca koji je zamenio taoca.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je napadača kao 26-godišnjeg sitnog kriminalca koji se smatrao radikalizovanim i da je bio pod policijskim nadzorom.

Kolom je rekao da je Lakdim delovao samostalno.

Rojters je preneo da je Islamska država putem saopštenja objavljenog na internetu preuzela odgovornost za ubistvo troje ljudi u francuskim gradovima Karkason i Treb, ne dajući dokaze za tu tvrdnju.

Francuska policija uhapsila je sinoć ženu koja je bila bliska sa napadačem koji je danas ubio tri osobe i u supermarketu uzeo ljude za talace, a potom je ubijen, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilac Fransoa Molen koji vodi istragu rekao je da je napadač Reduan Lakdim, rođen u Maroku, bio poznat bezbednosnim službama zbog veza sa radikalnim islamom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike