najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Putin na mirovne snage u Ukrajini gleda kao Milošević na Slavoniju

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt uporedio je odnos predsednika Rusije prema postavljanju mirovnih snaga u Ukrajini sa odnosom bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića prema postavljanju mirovnjaka u istočnu Slavoniju, što on vidi kao model za rešavanje krize u Ukrajini.

Bilt je u svom tekstu, koji je preneo “Danas” u broju od utorka, naveo da bi rešenje za Ukrajinu bilo da se u Donbasu rasporedi mirovna misija koja bi se starala da se obezbedi povratak raseljenih, koji su otišli zbog nasilja i da se olakša reintegracija tog regiona u Ukrajinu, što bi obezbedilo punu primenu sporazuma iz Minska.

“I prilično slično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu danas, kada je reč o ukrajinskom pitanju, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je tvrdio da se pitanje može rešiti samo putem direktnih pregovora između srpskih separatista i hrvatske Vlade u Zagrebu”, navodi se u Biltovom tekstu.

Bilt je naveo i da separatističke snage u Ukrajini zavise od finansija Rusije, kao što su Srbi u Hrvatskoj zavisili od Vlade Slobodana Miloševića.

Bilt je naveo i da Putin čeka pad Vlade Petra Porošenka u Ukrajini i podelu Zapada po ukrajinskom pitanju i da će tada “možda Putin biti spreman da preduzme inicijativu protiv Ukrajine, da bi obezbedio ishod koji dugo priželjkuje”. Bilt je dodao da ako “ukrajinska vlada i Zapad ostanu ujedinjeni”, separatisti iz Donbasa mogu da postanu pretnja i po samu Rusiju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike