U trendu

Rohani: Iran je spreman za pravedne pregovore

TEHERAN – Iran je spreman za pravedne pregovore, ali ne ako oni znače predaju, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani, ne objašnjavajući kakve razgovore ima na umu.

Sve dok imam odgovornost vezanu za izvršnu vlast u zemlji, potpuno smo spremni za pravedne, zakonite i poštene pregovore za rešavanje problema, naveo je Rohani na njegovoj zvaničnoj veb stranici, preneo je Rojters.

„Ali, u isto vreme, nismo spremni da sedimo za stolom predaje pod nazivom pregovora“, istakao je Rohani.

Iransko smanjenje preuzetih obaveza na osnovu nuklearnog sporazuma je privremeno i može se vratiti na prethodnu situaciju ukoliko druge strane podrže svoje obaveze prema sporazumu, rekao je Rohani.

On je dodao da pojedine države deluju kao medijatori kako bi olakšale dijalog o nuklearnom sporazumu.

Ukoliko pregovori sa preostalim potpisnicima nuklearnog sporazuma ne postignu rezultate, mi ćemo preduzeti treći korak u smanjenju naših obaveza prema sporazumu po okončanju perioda od 60 dana, istakao je Rohani.

Predsednik Irana je izjavio da Iran ne želi tenzije sa evropskim zemljama.

Zaplena britanskog tankera od strane Revolucionarne garde je bila snažna, precizna i profesionalna, naveo je on i dodao da svet treba da bude zahvalan Revolucionarnoj gardi nakon što je očuvala bezbednost u Ormuškom moreuzu.

Rohani je naveo da ukoliko Amerikanci prekrše ponovo iranski vazdušni prostor sa još jednim dronom, biće im odgovoreno na isti način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.