najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sa Zapadom nema sukoba koji bi doveli do Hladnog rata

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da Zapad i Rusija trenutno nemaju nepomirljivih ideoloških nesuglasica koje bi dovele do novog Hladnog rata.

Istovremeno, Lavrov je istakao da „oštrina naših partnera, pri tome javna, prevazilazi meru više nego u vreme Hladnog rata“.

On je podsetio da su tokom Hladnog rata na snazi bila nepisana pravila „kojima su strane rukovodile, na svaki način pokušavajući da ne stvore situacije koje bi druga strana smatrala opasnim iznenađenjem“.

„A sada je drugačija situacija, zato što se pravila dovode u pitanje“, istakao je ruski ministar.

On je rekao i da se Rusija nada da će Zapad ubediti Kijev da ispuni Minski sporazum i prekine sa „farsom“.

„Mi smo o ovoj situaciji razgovarali u Berlinu 19. oktobra. Nadamo se da će naši zapadni partneri iz „normandijskog formata“ ubediti ukrajinsku vladu da počne da radi i prekine da igra političku farsu“, rekao je Lavrov na sastanku Asocijacije evropskog biznisa.

Šef ruske diploamtije je, takođe, rekao da se situacija u Siriji trenutno koristi da bi se izvršio pritisak na Rusiju.

„Kao još jedan izgovor za povećanje pritiska na Rusiju, za sprecavanje bilo kakve pozitivne inicijative prema Rusiji, pojedine države-članice EU počele su da koriste situaciju u Siriji“, istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

On je dodao da se Rusija uvek zalagala za brzo i mirno rešenje sukoba u Siriji.

Rusija smatra da je jedan od glavnih zadataka potpuno „iskorenjivanje terorističke pretnje na teritoriji“ Sirije, za šta je neophodno „razdvajanje takozvane umerene opozicije od DAEŠ-a, Nusra fronta i sličnih“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je američka vlada obećala da će to učiniti pre osam meseci i dodao da je „teško poverovati u nemoć“ SAD, koje govore o „svojoj jedinstvenosti i neophodnosti u svetskim poslovima“.

Lavrov smatra da je samit EU pokazao da Brisel i dalje nije spreman za razvijanje pragmaticne saradnje sa Rusijom.

„Mi smo više puta govorili da želimo da vidimo jaku, ujedinjenu i nezavisnu Evropsku uniju“, istakao je Lavrov.

„Uvereni smo da kolosalni projekti mogu da se realizuju“, dodao je on.

„Pokušaji da se pribegne kaznama nisu dali i neće dati nikakve rezultate. Nije se ostvarilo obećanje Vašingtona od pre dve godine da će rastrgnuti na komade rusku ekonomiju. One koji su upoznati sa njenim stanjem nije potrebno uveravati da Rusija čvrsto stoji na nogama“, naglasio je ruski ministar.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike