U trendu

SAD dronom ubile jednog ekstremistu Al Šababa u Somaliji

Američka vojska saopštila je danas da je izvela napad bespilotnom letelicom u Somaliji u kojem je ubijen jedan pripadnik ekstremističke grupe Al Šabab, dok je zvaničnik somalijske obaveštajne službe izjavio da je meta tog napada bio vodja te grupe i da nije poznato da li je on ubijen.

U saopštenju Afričke komande Oružanih snaga SAD navodi se da niko od civila nije poginuo u napadu izvedenom u subotu na jugu Somalije, blizu grada Tortorova, uporišta Al Šababa.

Predstavnik somalijske obaveštajne službe rekao je da je meta napada bio Ali Mohamed Husein, jedan od vodja ekstremista za oblast glavnog grada Mogadišua i jedan od njihovih najpoznatijih pripadnika.

Neimenovani obaveštajac je rekao da je najmanje jedan projektil pogodio auto u kojem se nalazio Husein i da je jedna osoba poginula.

Američki predsednik Donald Tramp ranije ove godine je odobrio povećanje vojnih operacija protiv Al Šababa, koje se odnosi na agresivnije vazdušne napade u delovima južne Somalije.

Grupa Al Šabab, povezana s Al Kaidom, najsmrtonosnija je islamska ekstremistička grupa u Africi.

Vojska SAD je saopštila da je napad izveden u koordinaciji s regionalnim partnerima „kao direktan odgovor na akcije Al Šababa, uključujući nedavne napade na somalijske snage“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.